Florentin RADU
Mii de băcăuani au avut de dat bani înapoi statului, anul trecut, după ce Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Bacău a descoperit că aceștia încasau ilegal anumite drepturi sociale. În total, debitele înregistrate de AJPIS Bacău în 2012 au fost de aproape 1,7 milioane de lei (17 miliarde de lei vechi). Suma reprezintă drepturi încasate fără temei legal de către beneficiarii de indemnizație de creștere a copilului, de ajutor de încălzire, ajutor social sau alocație pentru susținerea familiei. Până la sfârșitul anului, s-a reușit recuperarea a peste 1,5 milioane de lei (15 miliarde de lei vechi).
Indemnizații de creștere a copilului, cu adeverințe false
Situația cea mai gravă s-a înregistrat la ajutorul social, unde s-au constituit în anul 2012 un număr de 910 dosare de debit cu un total de peste 665.000 de lei (6,6 miliarde de lei vechi). Din această sumă, s-a reușit recuperarea a peste 575.000 de lei (5,7 miliarde de lei vechi), reprezentând peste 86 la sută din debit.
Nici în privința indemnizației de creștere a copilului situația nu era în regulă, în 2012, debitele pe care le avea de recuperat AJPIS Bacău fiind de peste 425.000 de lei (4,2 miliarde de lei vechi). Până la 31 decembrie 2012, s-a reușit încasarea a circa 417.000 de lei (4,1 miliarde de lei vechi). „Din totalul de 268 de dosare de debit recuperate, se evidențiază șase cazuri de debite constituite din cauza depunerii la dosarul de indemnizații pentru creșterea copilului a unor adeverințe false (sau în care s-a declarat fals) aduse de la angajator, restul cazurilor fiind beneficiari care au început lucrul fără să anunțe la AJPIS Bacău sau la primăria locului de domiciliu, ori care au anunțat peste termenul prevăzut de lege, fapt care a condus la calcularea debitului”, a declarat Cristina Ciobanu, directorul AJPIS Bacău.
Dosare penale pentru declarații false
Sume mari de recuperat sunt și la ajutorul de încălzire. În aceste cazuri, pentru sezonul rece 2011 – 2012, au fost întocmite 2.502 dosare de debit, în sumă de 200.332 lei (2 miliarde de lei vechi). Din această sumă, primăriile, conform dispozițiilor legale, au recuperat până la această dată 85.433 lei (peste 850 de milioane de le vechi).
Și la alocația pentru susținerea familiei, în 2012, s-au întocmit peste 550 de dosare de debit, cu valoarea totală de 158.773 lei (aproape 1,6 miliarde de lei vechi), din care până la data de 31 decembrie 2012 s-au recuperat 173.044 lei (peste 1,7 miliarde de lei vechi). Potrivit legii, cei care au încasat ilegal indemnizațiile de la stat sunt nevoiți să le înapoieze Agenției pentru Prestații Sociale. Dacă persoanele respective beneficiază în continuare de prestații sociale, sumele se opresc din aceste drepturi. Însă, dacă beneficiarii ilegali de sprijin din partea statului vor refuza să plătească aceste sume, AJPIS va trimite listele cu debitorii la Direcția de Finanțe, care va continua demersurile pentru a recupera banii. Altfel se pune problema în cazul celor care au declarat pe proprie răspundere că nu mai au o altă sursă impozitabilă de venit. Aceștia riscă să se aleagă cu doar penal.
Lasă un răspuns