Sute de patroni au fost găsiți în neregulă luna trecută de inspectorii de muncă. Aceștia au fost amendați pentru că foloseau oameni fără contracte de muncă. În total, statul are de încasat peste 2,5 miliarde de lei vechi. Printre contravenienți se aflau patroni de firme care aveau afaceri în comerț cu încălțăminte, în construcții sau în pilotaj (școli de șoferi).
Florentin RADU
De câțiva ani, munca la negru a început să fie aspru sancționată de legislația în domeniu. Deși amenzile nu sunt deloc neglijabile în cazul patronilor care obișnuiesc să folosească oameni la muncă fără a le face contracte, fenomenul continuă să se dezvolte. Numai luna trecută, inspectorii de muncă din cadrul corpului de control relații de muncă au verificat 185 angajatori la care își desfășurau activitatea 9.785 salariați. Cum era de așteptat, inspectorii de muncă au găsit numeroase nereguli, fiind nevoiți să aplice zeci de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 253.000 lei (peste 2,5 miliarde de lei vechi). „Astfel, au fost depistați 16 angajatori care practicau munca fără forme legale în cazul a 22 persoane, fiind aplicate 16 sancțiuni pentru munca la negru, în valoare de 220.000 lei”, a precizat Dan Buftea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bacău.
Le-au închis ușa în nas inspectorilor
Pe același segment, al relațiilor de muncă, au mai fost aplicate sancțiuni și pentru că angajatorii care nu i-au plătit pe salariați pentru munca suplimentară ori le plăteau mai puțin decât prevede legea și nici nu le-au asigurat repausul săptămânal. Alți angajatori au fost amendați pentru că nu le-au permis inspectorilor ITM să efectueze verificări în actele firmelor. Societățile amendate pentru munca fără forme legale activau în domeniile comerțului cu încălțăminte și articole din piele, în construcții sau în pilotaj (școli de conducere). De reținut că nu a scăpat de control nici asociațiile de proprietari care, evident, au fost amendate cu sute de milioane de lei vechi. Inspectorii de muncă au mai verificat firmele și pe linia securității și sănătății. Au intrat în hora verificărilor peste 200 agenți economici. „Pentru neconformitățile depistate au fost aplicate 21 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 155.000 lei. Tot în acest domeniu precizăm că au fost înregistrate șase accidente de muncă, dintre care trei soldate cu incapacitate temporară de muncă și trei accidente mortale”, a precizat Dan Buftea.
Lasă un răspuns