– politistii bacauani se confrunta in acest an cu o adevarata avalansa de cazuri de spargeri de locuinte – aproape 60 sint cu autori necunoscuti – sargatorii vizeaza, in special, locuintele oamenilor aflati in concediu – patrunderile se petrec, de regula, pe timp de zi, in intervalul orar 9.00 – 16.00, cind locatarii sint la serviciu
Politistii bacauani se confrunta in acest an cu o adevarata avalansa de cazuri de spargeri de locuinte. Aproape zilnic, sediile politiilor din judet sint calcate de cite un pagubit care reclama faptul ca si-a gasit apartamentul vraiste, dupa ce s-a intors cu familia din concediu sau au revenit de la serviciu. Politistii bacauani cred ca este vorba despre infractori voiajori, care au gasit in Bacau un loc propice pentru a se imbogati. Astfel, numai în primele sase luni ale acestui an, Inspectoratul de Politie Judetean Bacau a fost sesizat cu privire la 278 cazuri de spargeri de locuinta, 57 fiind inregistrate cu autori necunoscuti. În aceeasi perioada s-a reusit identificare autorilor si trimiterea acestora în judecata în 291de cazuri.
Cele mai uzitate moduri de operare sint, in opinia politistilor, fortarea usii, a încuietorii, ruperea butucului yalei, împrietenire cu victima, fortarea ramei ferestrelor de tip termopan, folosirea de chei potrivite sau escaladarea balconului ori a ferestrelor de la etajele inferioare.
Orele preferate
„Spargerile de locuinta se comit de regula pe timp de zi, între orele 09 – 16, cind proprietarii lipsesc de la domiciliu, dar si noaptea, în cazul cind acestia sint plecati pentru o perioada mai lunga de timp din localitate. Majoritatea autorilor sint cu antecedente penale, cu mod de operare asemanator, si sint organizati în grupuri bine structurate, care opereaza pe raza mai multor judete. Autoturismele folosite la spargeri sint împrumutate sau furate, au numere false, ori sunt taxiuri. Autorii vizeaza, de regula, aparatura electronica usoara, bijuterii si bani, microcentrale termice etc., pe care ulterior le valorifica prin casele de amanet sau în zone comerciale din localitati situate în alte judete”, a declarat subinspector Narcisa Butnaru, purtator de cuvint al Inspectoratului Judetean de Politie Bacau.
Prevenirea
Pentru a putea pleca in siguranta de acasa, politistii recomanda citeva masuri de prevenire. Astfel, procurati si montati la usile de acces in apartamente, case, vile, garaje etc si la ferestre mecanisme de inchidere sigure si rezistente si/sau grilaje. Montati la usa de acces in blocul dumneavoastra instalatii de interfon, evitind astfel accesul persoanelor straine. Folositi seifurile bancare pentru a va depozita bijuteriile, actiunile si oricare alte valori importante. Cind sinteti plecati, nu lasati nici o fereastra intredeschisa si nu permiteti accesul in locuinta si nu furnizati informatii despre vecinii dumneavoastra persoanelor necunoscute care pretind ca reprezinta diverse institutii sau ofera diverse servicii, dar care nu se pot legitima. Cind aveti cel mai mic dubiu, nu ezitati sa sunati la sediul acesteia pentru a va convinge de veridicitatea celor spuse de acesta. Inchideti usa de acces in locuinta chiar daca sinteti acasa; nu lasati usa de la poarta casei incuiata cu cheia pe dinauntru. Retineti semnalmentele persoanelor suspecte pe care le intilniti sau care pun intrebari despre vecinii dumneavoastra. Nu ezitati sa intrebati persoanele straine pe care le sesizati in bloc pe cine cauta; astfel de intrebari descurajeazaaposibilii infractori. In timpul zilei sau al noptii, daca auziti zgomote suspecte pe casa scarii, incercati sa aflati sursa acestora si, in cazul unor suspiciuni, anuntati politia in ipoteza ca interventia dumneavoastra v-ar pune in pericol. Si, nu in ultimul rind, nu renuntati sa reclamati, in cazul prinderii in flagrant a hotului, altfel ajutati infractorii sa comita si alte furturi.
Lasă un răspuns