Numărul prosumatorilor (cei care își produc singuri energia electrică, de obicei prin panouri fotovoltaice) din România a crescut foarte mult în ultimii doi ani, de la 303 înregistrați la finele lui 2019, la 23.785 înregistrați la data de 31.08.2022, conform Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). ANRE estimează că numărul prosumatorilor va crește până la aproape 30.000 până la sfârșitul anului 2022.
În Bacău, la data de 31.08.2022, erau înregistrați 407 prosumatori, iar puterea instalată a acestora, în total, era de 4273 Pi (kW). Prosumatorii de energie din surse regenerabile pot să producă, să consume, să stocheze și să vândă producția lor excedentară de energie electrică.
Peste 45% dintre români sunt interesați de achiziția unui sistem de panouri fotovoltaice
Conform unui studiu realizat de E.On în luna septembrie, aproape jumătate (46%) dintre români sunt interesați de achiziția, în următorul an, a unui sistem de panouri fotovoltaice de la un furnizor de energie, numărul lor fiind în creștere cu 11 puncte procentuale față de aceeași lună a anului trecut.
„Totodată, anul acesta, numărul prosumatorilor racordați la rețeaua Delgaz Grid a crescut puternic, ajungând la finele lunii septembrie la peste 3.500, și se estimează că până la sfârșitul anului se vor înregistra circa 6.700 de prosumatori, aceasta reprezentând o creștere de 4 ori față de începutul acestui an”, au transmis reprezentanții E.ON într-un comunicat de presă.
ANRE a adoptat noi prevederi pentru a-i ajuta pe prosumatori să-și pună instalațiile mai repede în funcțiune
Noile prevederi ajută la deblocarea punerii în funcțiune a instalațiilor realizate de prosumatori și implicit la deblocarea valorificării energiei produse din surse regenerabile în centrale electrice cu puteri de până la 400 kW pe loc de consum și livrate în rețeaua electrică.
„Astfel, am adoptat prevederi derogatorii pentru prosumatori de la aplicarea dispozițiilor procedurii destinate acestei categorii de utilizatori, referitoare la grupurile de măsurare a energiei electrice necesare în instalațiile de utilizare ale prosumatorilor, respectiv cele destinate măsurării energiei electrice produse în instalațiile de producere a energiei electrice din surse regenerabile, în sensul necondiționării punerii sub tensiune a instalației de utilizare de montarea acestor echipamente”, a transmis ANRE.
Prevederile procedurii privind racordarea la rețelele electrice de interes public de joasă tensiune a locurilor de consum aparținând utilizatorilor clienți casnici se aplică și locurilor de consum aparținând utilizatorilor persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale și instituții publice, noile categorii de utilizatori beneficiind, alături de clienții casnici, de rambursarea de către operatorul de distribuție a costurilor lucrărilor de proiectare și execuție a branșamentului.
Dispozițiile procedurii se aplică inclusiv utilizatorilor din categoriile menționate, pentru racordarea cărora operatorii de distribuție au emis avize tehnice de racordare înainte de data de 25 iulie 2022, dar pentru care nu au fost încheiate contracte de racordare până la data respectivă, potrivit ANRE.
„În cazul contractelor de racordare încheiate pentru racordarea unor locuri de producere în baza unor avize tehnice de racordare valabile la data de 04.03.2022 și/sau la data de 17.06.2022, termenele pentru prezentarea autorizației de construcție a obiectivelor (centrale electrice), de 12 luni de la data încheierii contractului de racordare și 18 luni de la data emiterii avizului tehnic de racordare, se prelungesc cu 6 luni”, mai precizează ANRE.
La momentul actual, echipele de control din cadrul instituției au în curs de desfăşurare acţiuni de control la operatorii de distribuţie a energiei electrice, având ca tematică modul de îndeplinire a obligației legale privind respectarea regulilor/etapelor de racordare la un loc de consum existent a instalaţiilor de producere a energiei electrice din surse regenerabile, urmând ca, după finalizarea acestora, rezultatele să fie făcute publice.
Lasă un răspuns