Mâncarea nesănătoasă, bogată în sare, zahăr și grăsimi, băuturile carbogazoase, timpul excesiv petrecut în fața calculatorului și lipsa activității fizice predispun la obezitate tânăra generație și nu numai.
România ocupă locul III în Europa la obezitatea infantilă, se arată în ultimele rapoarte ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), iar potrivit Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice unul din patru români este obez. „Obezitatea este un un exces de greutate, care poate reprezenta un factor de risc pentru sănătate – ne-a declarat dr. Gabriela Fetecău, medic primar pediatru, atestat în diabet și boli de nutriție la copii, în cadrul Secției de Pediatrie a Spitalului Județean Bacău. Această boală este, într-adevăr, o povară, iar în ultimii cinci ani s-a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de copii obezi”.
Alimentația necorespunzătoare care pornește de la cele mai mici vârste, urmată de mișcarea fizică insuficientă sunt factorii care aruncă „în maximă siguranță” viitorul adult în brațele obezității. Ignorată și netratată, această afecțiune duce la dezvoltarea altor boli asociate, precum diabetul zaharat, bolile de inimă, bolile respiratorii, hipertensiunea arterială, valori crescute ale colesterolului, neoplazii și alte astfel de patologii. Așa asistăm „neputincioși” la schimbarea percepției asupra sănătății, în care supraponderabilitatea este privită ca o normalitate, din cauza ritmului de viață alert și a timpului limitat, care nu ne mai permite să respectăm mesele principale ale zilei. De aceea, copiii apelează frecvent la hrana de tip fast-food. „Rapid, comod și gustos!” – gândesc ei. Total nesănătos, cu repercusiuni grave asupra organismului – ne avertizează specialiștii.
Nu există date statistice concrete referitoare la obezitatea infantilă în județul Bacău
Din datele furnizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bacău, la sfârșitul anului 2013, în evidențele medicilor figurau 5.133 de persoane supraponderale, adulți și copii. Obezitatea ar trebui să reprezinte un fenomen alarmant pentru părinți și autorități, totodată, care ar trebui să-și întețească eforturile privind promovarea unui stil de viață sănătos și a consumului regulat de fructe și legume. Potrivit DSP Bacău, nu există nicio statistică privind obezitatea la copii. Singura evidență este cea de mai sus, de anul trecut, fapt pentru care nu se poate face o comparație cu ceilalți ani pentru a verifica fenomenul obezității.
Copiii, victime sigure ale fast-food-ului
Alimentele de tip fast-food, lipsite de nutrienți esențiali, și sedentarismul contribuie, ca principali factori la răspândirea obezității. Cu toate acestea, au în continuare succes, fiind consumate aproape zilnic atât de copii, cât și de adulți. La orice colț de stradă, zărești pe cineva cu câte o shaorma (obligatoriu “cu de toate”!) în mână. Mâncarea preferată a copiilor, la îndemâna oricui și de departe cel mai mare dușman al sănătății. “Mâncarea fast-food este rapidă, potolește foamea pe moment și atât – a precizat dr. Gabriela Fetecău. Nu este o mâncare sănătoasă, are foarte multe zaharuri și este încărcată cu glucide și carbohidrați”. Acest obicei dă undă verde supraponderabilității să câștige din ce în ce mai mult teren în viața tinerilor, favorizând instalarea timpurie a bolilor. Potrivit medicului pediatru, obezitatea pornește de la alimentația deficitară și obiceiul părinților de a-i hrăni pe cei mici cu glucide «rele», cu indice glicemic ridicat (cereale industriale, zahăr, sucuri, făină de grâu ultra-rafinată, cartofi, făină de porumb, popcorn). “Glucidele «rele» solicită pancreasul, declanșează hiperglicemii care, la rândul lor, generează secreție de insulină în exces, iar hiperinsulinismul duce la obezitate” – ne-a mai spus medicul pediatru.
Copiii obezi sunt mai predispuși la anxietate și depresie
“Copilul obez este un potențial bolnav – ne avertizează dr. Gabriela Fetecău. Un astfel de copil riscă complicații respiratorii, cu apnee de somn, care este foarte periculoasă, patologii ortopedice, anomalii endocrine, tulburări de metabolism, litiază biliară, pancreatite, cardiomiopatii, diabetul de tip II, creșterea tensiunii arteriale, a colesterolului și a trigliceridelor. Apar intoleranța la glucide, insulinorezistența sau hiperinsulinemia”. Obezitatea nu este doar o boală fizică, ci și psihologică, care poate apărea din cauza stresului sau anxietății ridicate. Ea scade respectul de sine, capacitatea de concentrare și performanțele școlare care vor marginaliza și transforma copilul într-un inadaptat al societății.
„Obezitatea apare pe fondul stresului, a conflictelor nerezolvate, a problemelor de comunicare existente în cadrul familiei și a atmosferei de constrângere la care este supus copilul – explică psihologul Sorina Chicuș. Metoda de alinare a suferinței este mâncarea. Traumele se vindecă greu. De obicei, problemele cu greutatea din copilărie se transferă și la viitorul adult”.
Potrivit OMS, până la 27% din adolescenții de 13 ani și 33% din copiii de 11 ani sunt supraponderali, se arată într-un studiu desfășurat în 53 de țări, printre care și România. Într-un clasament al obezității, țara noastră este undeva la mijloc. Din păcate, România nu a reușit să schimbe mentalitatea oamenilor care s-au obișnuit să mănânce dezordonat. Cunosc situația, o acceptă ca atare, dar nu schimbă nimic nici pentru ei, nici pentru copii, care le preiau din obiceiurile alimentare. Fenomenul ar trebui să îngrijoreze orice părinte care se preocupă de sănătatea copilului său, să-l determine să îi supravegheze îndeaproape alimentația și să viziteze medicul nutriționist, în cazul în care lucrurile scapă de sub control.
Copiii cu exces de greutate riscă să dezvolte și numeroase probleme de natură psihologică, în urma stigmatizării de către colegi și societate, uneori chiar de propria familie, cu un impact social major. „Pentru copii, este foarte importantă crearea relațiilor sociale – ne-a spus psihologul. Obezitatea le afectează stima de sine, prin comparația cu ceilalți colegi, care le semnalizează că ceva este în neregulă. Ceilalți glumesc pe seama greutății sale corporale, părinții îi interzic să mai mănânce necorespunzător, motiv pentru care copilul se simte respins chiar de familie”. Copilul trebuie să-și ocupe timpul cu activități plăcute, să-și dezvolte creativitatea și alte aptitudini, care să înlocuiască dorința de a mânca. De aceea, „copiii trebuie să învețe să se valorifice – ne-a explicat psihologul. Dacă problema se menține, copilul ajunge să se izoleze de ceilalți și va începe să mănânce mai mult. Evitând contactul cu ceilalți, apare anxietatea și chiar depresia”. La fel de importantă este informarea părinților în stabilirea unei alimentații sănătoase a copilului. „Ei au un rol fundamental în educația alimentară a copiilor, prin exemplul propriu pe care îl oferă – a concluzionat Sorina Chicuș. Trebuie lucrat pe mai multe planuri. Copilul trebuie să înțeleagă că nu totul se rezumă la greutatea corporală. La psiholog, sunt învățați să comunice, să-și dezvolte abilitatea de rezolvare a conflictelor și să ia cele mai bune decizii”.
Cum evităm dezvoltarea obezității la copii?
Pentru a combate acest fenomen, se recomandă vizita la medicul de familie pentru a stabili un diagnostic clar. “În astfel de cazuri, medicul de familie este primul căruia părinții ar trebui să se adreseze, care îi poate ajuta într-o primă fază, apoi medicului specialist în nutriție sau diabetologului” – recomandă dr. Gabriela Fetecău. Alături de o alimentație echilibrată, sportul este un ajutor de nădejde în prevenirea și combaterea obezității.
Medicul face și o serie de recomandări părinților și copiilor, care trebuie să înțeleagă importanța unei alimentații sănătoase. “Obezitatea infantilă este asociată cu diferite patologii la vârsta adultă și părinții trebuie să înțeleagă că obezul de astăzi poate fi bolnavul de mâine. Acum nu-l doare nimic, dar mai târziu copilul va dezvolta patologii grave. Pentru asta trebuie să facă efortul să se adreze medicului specialist. Alimentația la sân, de exemplu, în primele șase luni de viață este extrem de benefică și îndepărtează copilul de obezitate”.
Obezitatea poate lovi indiferent de vârstă și aruncă “victima” într-un cerc vicios, în care pierderea controlului asupra greutății poate însemna abandonarea luptei, pierderea zâmbetului, a respectului și stimei de sine. De aceea, este necesar ca boala să fie tratată la timp cu voință, ambiție și determinare.
Lasă un răspuns