• în județ se nasc mai mulți bărbați, dar femeile sînt mai numeroase peste vîrsta de 45 de ani, pentru că bărbații mor mai de tineri • Faraoani este polul „matriarhatului”, iar la Ghimeș-Făget a fost instaurat „patriarhatul” • dintre orașe, la Onești femeile sînt mult mai numeroase decît bărbații • aici, 1.000 de bărbați au de ales dintre aproape 1.100 de femei • la Ghimeș-Făget sînt mai mulți bărbați, deoarece femeile mor pe capete de infarct • aici, din 11 persoane decedate, șapte sînt femei
Deși se nasc mai mulți bărbați, statistica arată că, începînd de la vîrsta de 45 de ani, femeile sînt mai numeroase, relevă datele prelevate la Recensămîntul Populației și Locuințelor. Eugenia Harja, directorul Direcției Județene de Statistică (DJS) Bacău, spune că „acest fenomen se manifestă la nivel mondial și este cauzat de faptul că mor mai mulți bărbați”. Cel mai mare excedent feminin se constată la populația trecută de 65 de ani, categorie la care bărbații sînt depășiți numeric de femei cu 820 de persoane. Astfel, în timp ce în județul Bacău trăiesc 3.698 de bărbați de 65 de ani, femei de aceeași vîrstă sînt în număr de 4.335. În ansamblul populației de 706.623 persoane pe care o are județul Bacău, recensămîntul de anul trecut relevă că la o mie de bărbați corespund 1.024 de femei, adică femeile sînt mai numeroase cu 2,4 la sută decît bărbații. Astfel, exact cu 8.519 persoane sînt mai numeroase femeile decît bărbații. Explicația științifică vine tot de la datele numărătorii din martie 2002, care arată că vîrsta medie a băcăuancelor este de 37,53 de ani, în timp ce vîrsta medie a bărbaților este de 35,51 de ani, adică femeile trăiesc mai mult din punct de vedere statistic. Ca procent din populație, în comuna Faraoani se constată cel mai mare dezechilibru, unde la 1.000 de bărbați revin 1.123 de femei. Numeric, în această comună, trăiesc mai mult cu 300 femei decît bărbați, ceea ce reprezintă 5,8 la sută mai multe femei decît bărbați. La polul opus se află comuna Ghimeș-Făget, unde, de această dată, numărul femeilor este mai mic cu 3,7 la sută decît al bărbaților. În această localitate, numărul femeilor este depășit de cel al bărbaților cu 196 de persoane, ceea ce înseamnă ca, la 1.000 de bărbați corespund numai 929 femei. Situația de la Ghimeș-Făget este multe mai gravă decît arată statisticile. Maria Rusu, secretarul comunei, ne spune că în ultima vreme au murit de infarct foarte multe femei, foarte mulți bătrîni au rămas fără soții și „foarte mulți băiețași nu au cum să se însoare, deoarece fetele au plecat să muncească în altă parte, în străinătate”. Secretarul Rusu declară că anual se fac acum cel mult 36 de cununii, iar numărul deceselor ajunge și la 80 pe an. „Deja au murit în acest an 35 de persoane. Parcă aerul e infectat, toată lumea e bolnavă de cardiopatie ischemică”, spune Maria Rusu. Ca argument foarte clar, ea aduce ca exemplu luna trecută, cînd din 11 persoane decedate, șapte au fost femei. Secretarul comunei mai spune că, în general, sănătatea populației este extrem de deficitară, ceea ce a dus la existența în comună a 115 persoane cu handicap de gradul întîi. Față de faptul că bărbații se însoară destul de greu, din cauza deficitului de femei, Maria Rusu găsește și o rezolvare veselă: „Bărbații dau cu apă rece și le trece!”.
Pentru bărbați, Raiul pare a fi la Onești, unde 1.000 de bărbați au de ales dintre aproape 1.100 de femei. Acestea din urmă îi copleșesc numeric pe bărbați cu 2.322 de persoane, adică femeile sînt mai multe cu 4,5 la sută decît bărbații. În municipiul Bacău, locuiesc 6.344 de femei în plus față de bărbați. Capitala județului consemnează cu 3,6 la sută mai multe femei decît bărbați, deci 1.000 de bărbați au de ales dintre 1.075 de femei.
Ca stare civilă, peste 45 la sută dintre băcăuani sînt necăsătoriți, în timp ce procentul femeilor necăsătorite este de circa 36 la sută. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns