Direcția Sivică a lansat oficial „Luna plantării arborilor 2014”.
Ieri, 19 martie, a debutat oficial în județul Bacău ediția 2014 a tradiționalei manifestări „Luna plantării arborilor” (15 martie – 15 aprilie), organizată de Romsilva prin unitățile sale centrale și teritoriale. Ca în fiecare an, programul manifestării, cunoscută și ca „Luna Pădurii” cuprinde acțiuni educative care constau în campanii de plantare de arbori, simpozioane, întâlniri cu elevii în școli, un concurs de artă plastică și fotografie (ediția a 24-a) și altele. Tot în această perioadă, unitățile sivice vor furniza, contracost sau gratuit, material săditor tuturor celor interesați. În județul Bacău, în acest an vor fi plantați peste 860.000 de puieți, iar până în prezent Direcția Silvică a valorificat peste 1,6 milioane de puieți, cu peste 845.000 de lei, un record în materie.
În cadrul manifestării va fi marcată și Ziua Internațională a Pădurilor, sărbătorită în fiecare an pe 21 martie. În 1971, a XXIII-a Adunare Generală a Conferderației Europene pentru Agricultură, sprijinită apoi și de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimente și Agricultură (FAO), a aleas ziua Echinocțiului de primăvară pentru celebrarea acestui eveniment prin activități de plantare a copacilor și conștientizarea opiniei publice asupra necesității extinderii covorului verde.
„Luna Pădurii – a spus directorul Direcției Silvice Bacău, Viorel Ghelasă – a devenit, cred, pentru toată lumea un fapt de viață. În special după 1990, din ce în ce mai multă lume vine către pădure, către șantierele de împăduriri, către pepiniere. Dar, în afară de activitatea practică am reușit să atragem tinerii și în special Inspectoratul Școlar în activități care au ca tematică principală cunoașterea pădurii.” Silvicultorii susțin că a crescut, cantitativ și calitativ, și colaborarea cu diverse alte instituții, organizații și autorități locale. Astfel, în acest an Direcția Silvică are foarte multe solicitări din partea ONG-urilor, a primăriilor, a liceelor și universităților. „Facem greu față la numărul mare de solicitări – a precizat Viorel Ghelasă -, dar nu dezarmăm. Cererile de puieți au crescut de la an la an. Pănă pe 19 martie aveam solicitări de a sponsoriza cu 40.000 de puieți din diferite specii, care vor fi plantate pe terenuri degradate în comuna Negri, pentru înfrumusețarea parcurilor și spațiilor verzi în Onești și în Săucești, pentru plantări pe Dealul Osoi, din Moinești (printr-o acțiune de câțiva ani în colaborare cu Petrom și Primăria Moinești). Dar, avem solicitări și de la proprietarii privați, mai ales în zona de peste Siret, pentru împăduriri pe terenuri nonagricole. Astfel, dacă s-ar face un inventar al unor astfel de terenuri în județ, am putea crește suprafața de pădure băcăuană cu 6 – 7%.” Silvicultorii asigură, însă, și asistența tehnică la plantări.
Programul din acest an Lunii plantării arborilor mizează mult pe concursurile școlare, în fiecare ocol silvic, oraș sau municipiu. „În această săptămână, însă, chiar de astăzi până pe 26 martie – spune șeful Biroului regenerări-investiții al Direcției Silvice, Alexandru Roșca -, este programată și o analiză cu proprietarii de păduri a contractelor de prestări de servicii, pentru pază și alte servicii silvice, la Căiuți, Ștefan cel Mare, Urechești și Coțofănești (analiza va abea loc la ocolul Silvic Căiuți). A început, însă, și popularizarea prin afișe și panouri a importanței păstrării integrității fondului forestier, dar și amenajarea și întreținerea spațiilor verzi la sediile celor 14 ocoale silvice, în districte și cantoane. S-au declanșat sau vor urma alte 24 de a tipuri de acțiuni, pe tot parcursul Lunii Pădurii.” Despre acestea, ziarul nostru va reveni cu amănunte.
Luna plantării arborilor are la origine inițiativa lui Spiru Haret (ministrul Cultelor și Instrucțiunii Publice la începutul secolului trecut) de a se sărbători „Ziua Pomilor” prin plantarea unui copac de către fiecare elev. Acțiunea a fost organizată pentru prima dată în anul 1953, când s-a stabilit prin lege realizarea, an de an, a unor acțiuni pe linie silvică, dar cu un pronunțat caracter educativ.
Lasă un răspuns