O persoană a decedat în județul Bacău, în luna octombrie, într-o casă racordată la rețeaua de distribuție cu o instalație improvizată prin care se sustrăgea energie atât pentru iluminat, cât și pentru încălzire, fiind folosită o rezistență electrică amplasată în BCA (bolțar). În județul Mureș, două familii puteau suferi urmări de nedescris având în vedere că în locuința lor era utilizat un racord improvizat la sistemul de distribuție a gazelor naturale, printr-un furtun de grădină ce trecerea prin podul casei, fiind alimentată o centrală termică, mașini de gătit și o afumătoare.
„Astfel de cazuri precum cele de mai sus nu sunt, din păcate, singulare. Specialiştii Delgaz Grid au identificat, în perioada ianuarie – octombrie a acestui an, peste 900 de cazuri de consum fraudulos, 537 dintre acestea fiind de gaze naturale şi 366 de energie electrică”, arată Delgaz, într-un comunicat.
Improvizaţiile realizate pentru a sustrage energie electrică sau gaze naturale pun în pericol locuințe, dar și persoane. Legături electrice neizolate în poduri, în zone ascunse, pe lemn ori la nivelul solului sau racorduri la rețeaua de gaze cu suduri neautorizate și materiale ce nu trebuie folosite pentru rețelele de gaze naturale (conducte de apă, coliere de sârmă, camere de bicicletă etc.) sunt doar câteva dintre situațiile întâlnite în teren de cei de la Delgaz.
Pierderi de 10,3 milioane de lei pentru companie
Cele 900 de cazuri de consum fraudulos au cauzat, companiei Delgaz Grid, pierderi de peste 10,3 milioane de lei, în primele zece luni ale anului. Energia sustrasă, atât de către societăți comerciale, cât şi de consumatori casnici, totalizează 21,6 milioane de kWh, reprezentând consumul de electricitate a circa 7.200 de apartamente timp de un an de zile (consum mediu lunar 250 kWh/ apartament). În toate aceste cazuri au fost iniţiate măsuri legale pentru recuperarea prejudiciilor, fiind înaintate, în acelaşi timp şi plângeri penale, pentru aflarea şi tragerea la răspundere a celor care au sustras energie sau gaz și au pus în pericol bunuri sau vieți omenești.
zed a zis
Furturi acoperite cu inselaciune si masluirea contoarelor.
Avem in prezent acces la tehnologie de buzunar la fel de avansata precum cea de pe marte si totusi se intampla ca aceste contoare destepte sa fie de fapt imbecile si usor de manipulat de la distanta.
Suntem o natie manipulata de smecherii de la UE.
Am doua nelamuriri:
1. De ce la nivel UE suntem obligati sa tragem curentul la casa prin subsol avand in vedere ca solul poate contine fier iar cablul alimentat cu CA funtioneaza ca un magnet in miscare?!
2. Contoarele sunt inteligente la transmiterea indexului si imbecile la scriere sau pot fi scrise la fel de inteligent?!
Palarel a zis
Nu uitati ca in urma ceva ani,cei arestati pentru asemenea fapte(mari directori ai unei anumite companii), au fost eliberati in final,dupa o sumedenie de probe impotriva lor,despre care s-a scris si in ziare mereu. Motivul?”Lipsa de probe relevante”!!! Traim in Romania si ne imbatam precum curcile. Justitie nu mai exista de mult.
Cetatean a zis
Erata:*in urma cu ceva ani..