– peste 5.000 de someri bacauani au intrat in cimpul muncii de la inceputul lui 2011, anunta Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Bacau – datele, asa cum au fost ele raportate de institutie sint imbucuratoare, daca nu de-a dreptul sfidatoare la adresa crizei economice resimtita in continuare acut atit de angajatori, cit si de someri sau salariati, dincolo de cifre
Obiectivul de incadrare in munca a peste zece mii de bacauani pe tot parcursul acestui an nu pare atit de greu de atins de catre Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Bacau, in ciuda crizei economice acute. Prin Programul de Ocupare a Fortei de Munca (POFM) prin masuri active, institutia a estimat angajarea a 10.500 de someri. Datele prezentate de institutie dupa primul semestru al lui 2011 arata o usoara depasire a obiectivului pentru aceasta perioada. „Pe 2011, prin POFM am preconizat incadrarea in munca a 10.500 de persoane. In momentul de fata sintem cu putin peste 50% in avantaj, ceea ce ne face sa speram ca obiectivul va fi atins pina la sfirsitul anului. Facem eforturi deosebite sa stimulam prin masuri active incadrarea pe piata muncii, iar atentia noastra se indreapta cu precadere spre tineri si persoanele din mediul rural, nefiind neglijata insa nici o categorie de someri”, a spus Ioan Silitra, directorul AJOFM Bacau, in conferinta de presa. Numarul total de persoane incadrate in primul semestru este de 5.404, dintre acestea circa 60% cu contracte de munca pe perioada nedeterminata, 3243 din mediul urban si 2161 din rural. Pe categorii de virste, datele prezentate de AJOFM Bacau arata o reusita destul de buna in rindul somerilor de peste 45 de ani. „Din totalul persoanelor incadrate in munca in perioada raportata, 752 au virsta sub 25 de ani, 1.035 au virste cuprinse intre 25 si 35 de ani, 1.600 intre 34 si 45, iar 2.017 sint persoane cu virsta de peste 45 de ani. Cei peste 45 de ani care au avut un singur serviciu, daca au fost disponibilizati au mari dificultati la reangajare. Incercam sa-i atragem spre cursurile de formare profesionala, pentru a invata noi meserii, dar de cele mai multe ori ne izbim de refuzul lor, pe motiv ca ar fi prea «in virsta»”, a spus Silitra.
Punerea in relatie a somerului cu angajatorul, cea mai buna metoda
Cele mai multe persoane intrate pe piata muncii bacauane au reusit aceasta in urma serviciilor de mediere acordate de AJOFM Bacau, in ceea ce priveste locurile de munca vacante, sustine institutia. Saptaminal, oferta locurilor vacante din partea angajatorilor bacauani este actualizata si prezentata AJOFM Bacau, somerii aflati in evidente fiind in contact peramenent cu aceasta. „Din cele 5.404, 4482 au fost angajate ca urmare a acordarii serviciilor de mediere a locurilor de munca vacante”, a prezentat situatia Ioan Silitra, directorul AJOFM Bacau. Potrivit reprezentantilor institutiei, incadrarile s-au facut in toate domeniile de activitate, cu precadere in confectii, constructii si servicii. Absolventi ai cursurillor de formare profesionala si-au gasit, de asemenea, un loc in cimpul muncii, arata datele furnizate de AJOFM Bacau. Astfel, in prima parte a anului, 243 de someri si-au pierdut acest „statut” dupa ce au absolvit diferite cursuri de formare, reusind ulterior as-si gaseasca un serviciu nou. Alte persoane au ajuns in cimpul muncii prin stimularea mobilitatii fortei de munca, subventii acordate angajatorilor etc. In prezent, in evidentele AJOFM Bacau sint 13.578 de someri, rata somajului fiind de 5,78% fata de 7,8% in ianuarie 2011 sau 8,2% in februarie. Nu mai figureaza in evidente somerii carora le-a expirat termenul de acordare a indemnizatiei de somaj sau a termenului de sase luni prevazut pentru acordarea serviciilor de informare, consiliere si mediere pentru cei care nu au avut dreptul la indemnizatie.
Absolventii, chemati la AJOFM
„Pentru crearea de noi locuri de munca si incadrarea absolventilor, angajatorii primesc subventii. Incurajam in acest sens pe agentii economici sa adere la aceste masuri active, pentru ca sint fonduri”, a spus directorul AJOFM Bacau. De asemenea, absolventii sint asteptati la sediul institutiei pentru a fi luati in evidente, in timp util, pentru a putea beneficia de serviciile oferite in sensul facilitarii accesului pe piata muncii sau al posibilitatii de primire a indemnizatiei de somaj. Tinerii in virsta de minim 16 ani care au absolvit in acest an o scoala, un liceu sau o facultate si care nu se incadreaza pe piata muncii bacauane au posibilitatea ca, in termen de 60 de zile de la data absolvirii, sa intre in evidentele AJOFM Bacau. Important de stiut este faptul ca inscrierea se face in termen de 60 de zile de la data absolvirii scolii si nu a luarii examenelor aferente, precum bacalureatul sau licenta. Daca in termen de 60 de zile de la data absolvirii unei forme de invatamint, cei inscrisi in evidentele AJOFM Bacau nu-si vor gasi, prin serviciile de mediere acordate de institutie, un loc de munca, atunci ei vor avea dreptul la indemnizatie de somaj, la solicitare. Indemnizatia se acorda timp de sase luni si reprezinta 50% din valoarea indicatorului social de referinta care, in prezent, este 500 lei. In cazul in care absolventii nu s-au inscris la termen in baza de date AJOFM Bacau, ei isi pierd dreptul la indemnizatie. Inscrierile se pot face la sediile AJOFM Bacau si Agentia Locala Onesti sau, dupa caz, la punctele de lucru ale institutiei din Onesti, Buhusi, Racaciuni, Podu Turcului, Tirgu Ocna, Comanesti si Moinesti. De la terminarea anului scolar 2010 – 2011 mai putin de o suta de absolventi au venit la AJOFM Bacau pentru a intra in evidente.
Lasă un răspuns