Salariile mici si conditiile proaste de munca au cauzat tot mai multe „demisii” din sistemul de invatamint românesc. Un studiu realizat de publicatia electronica de analize Econtext.ro arata ca in perioada 2006 – 2010 au parasit catedra 25.000 de cadre didactice, dintre care 22.473, in ultimii doi ani. Judetul Bacau se afla pe locul sase, la nivel national, in topul oraselor cu numarul cel mai mare de angajati care au abandonat sistemul de invatamint. In ultimii cinci ani (2006 – 2010), 1038 de cadre didactice au parasit catedra, in favoarea unui alt loc de munca, potrivit Econtext.ro. Pe primul loc se afla Bucurestiul, cu 2081 de renuntari la invatamint. Pe locurile urmatoare se claseaza Timis, Iasi, Dolj si Teleorman. Pe locul 42, cu 24 de plecari din sistem, se afla judetul Giurgiu. (Laura HUIBAN)
Ion Romanul a zis
Atat salariile proaste cat si finantarea proasta a sistemului de invatamant.
Faptul ca primariile nu aloca bani suficienti pentru igienizarea si modernizarea scolilor si din acest motiv dirigintii se umilesc si solicita ajutor de la Comitetul de parinti al clasei determina parasirea de catre profesori a sistemului.
Li se impune acest lucru dar nu sunt aparati de conducerea scolilor sau a inspectoratului scolar atunci cand sunt reclamati de parinti ca cer bani pentru asa ceva – vezi cazul de la Roman.
Si atunci pentru ce sa mai intre sau sa mai ramana in sistem?
Il considera ca o trambulina pentru alte activitati mai rentabile financiar.