• doar un sfert dintre societăți și-au depus bilanțurile contabile
Administrația Financiară Bacău a trimis 435 de notificări la tot atîția agenți economici din categoria întreprinderilor mici și mijlocii pentru datoriile restante la bugetul statului la finele anului 2002. Prin aceste adrese, administratorii firmelor din municipiul Bacău sînt invitați la Administrația Financiară pentru confruntarea situației din baza de date a instituției și cea din documentele contabile ale agenților economici. „Este o măsură preliminară publicării agenților economici cu datorii la stat care fac parte dintre întreprinderile mici și mijlocii. Conform reglementărilor în vigoare, întocmim situația cu datornicii din această categorie, o înaintăm la Ministerul Finanțelor, urmînd ca lista să fie publicată pe Internet pe 18 iunie 2003”, ne-a declarat Dragoș Bădioiu, directorul Administrației Financiare Bacău. În prezent, în Bacău sînt aproximativ 6.500 de agenți economici care au depus bilanț contabil. Dintre aceștia, aproximativ o mie sînt agenți economici care se încadrează în categoria întreprinderilor mici și mijlocii, iar aproape jumătate au datorii restante la bugetul de stat. „Publicarea datoriilor pe Internet se va face de acum încolo semestrial. Adică următoarea publicare va fi pe 31 octombrie 2003. La sfîrșitul lunii ianuarie a anului viitor va fi publicată o situație pentru întreg anul 2002”, a adăugat Dragoș Bădioiu.
În urmă cu trei săptămîni, pe site-ul Ministerului Finențelor Publice a fost publicată lista cu marii agenți economici cu datorii restante din anii trecuți.
Conform cifrelor oficiale, aproape un sfert dintre agenții economici nu și-au depus la termen bilanțurile pentru 2002. Printre cauzele care au dus la nedepunerea documentelor la unitățile fiscale teritoriale se numără necunoașterea legislației, faptul că unele societăți comerciale și-au încetat activitatea de mai mulți ani, iar altele nu au desfășurat activitate de la data înființării, precum și posibilitatea ca asociații și administratorii societăților să fi vîndut locuința unde a fost înregistrat sediul social, fără a proceda la dizolvarea, lichidarea și radierea firmei. De asemenea, este posibil ca unele societăți să fi fost vîndute sau cesionate, fără a se continua procedura de înscriere a mențiunilor la Oficiul Registrului Comerțului. Pe de altă parte, mai sînt cazuri în care agenții economici nu și-au majorat capitalul social conform Legii 314/2001 pentru reglementarea situației unor societăți comerciale, precum și cînd au fost încheiate fuziuni și s-a întocmit bilanț contabil de fuziune, fără a se respecta procedura din Legea 31/1990, respectiv radierea de la RC, aceste societăți figurînd în evidență la sfîrșitul fiecărui an. (Mirela ROMANEȚ, Florin POPESCU)
Lasă un răspuns