• influențele asupra tranzacțiilor au fost catastrofale
De cîteva zile, piețele de capital autohtone evoluează haotic. Atît Bursa de Valori cît și piața RASDAQ trec prin agonie și extaz. Piața românească a dovedit încă o dată că este încă departe de maturitate. În cîteva zile, acțiunile lichide au crescut, au scăzut, iar au crescut într-o adevărată sarabandă. Principalele motive țin mai degrabă de o anume percepție asupra performanțelor unor societăți listate decît de probleme grave ale acestora. Oricum, prețurile și tranzacțiile au urmat o curbă sinuoasă.
Acțiunile SIF-urilor – lovite de conflictul cu președintele Curții de Conturi
Principalul motiv al haosului instaurat mai ales la Bursa de Valori București îl constituie zvonurile vehiculate în mediile pieței de capital. Primul a avut la bază disputa creată de controlul Curții de Conturi la societățile de investiții financiare. S-a amorsat imediat un adevărat război al declarațiilor și contra-declarațiilor. Conducerile SIF-urilor au reacționat violent, acuzînd instituția de ingerință în firme private. Dan Drosu Șaguna a răspuns și el dur, amintindu-le că nu este vorba chiar numai de bani privați și că o parte din banii pe care-i învîrt au, totuși, sursă publică. Comisia Națională a Valorilor Mobiliare și comitetul Bursei au încercat să stingă focul. BVB a oprit acțiunile SIF-urilor de la tranzacționare pentru a se clarifica lucrurile. Acest fapt a alimentat și mai mult haosul. În lipsa a cinci piloni de bază ai tranzacțiilor din ring, Bursa a scăzut la o treime din activitate, iar prețurile s-au clătinat și mai puternic. Ulterior, Dan Drosu Șaguna a dat un comunicat oficial în care a spus clar că el are doar de verificat anumite lucruri și că raportul va fi înaintat Parlamentului, care va decide ce și cum. Totuși, răul fusese făcut. La reluarea tranzacțiilor, SIF-urile au scăzut la unison ca prețuri. SIF Moldova a ajuns la 2.000 de lei/acțiune în acele zile.
Ieri, prețurile au dat semne de revigorare. Dar tranzacțiile din ring au ajuns la peste 15 miliarde de lei, semn că furtuna nu se potolise.
SNP Petrom, trimisă la podea de posibila fuziune cu Oltchim
Un alt zvon care a afectat Bursa a fost cel privind o posibilă fuziune între Oltchim Rîmnicul Vîlcea și Societatea Națională a Petrolului Petrom. Au fost suficiente doar cîteva speculații pe tema aceasta și investitorii au reacționat. Oltchim aproape nu s-a mai tranzacționat, iar acțiunile SNP Petrom au dat imediat înapoi. Chiar dacă ulterior s-a revenit asupra acestor discuții, acțiunile au avut cîteva zile de ezitări. În acest caz, investitorii au reacționat întrucît combinatul vîlcean este perceput ca o piatră de moară pentru gigantul petrolier național.
Explicația fenomenelor cu care se confruntă Bursa este relativ simplă. Investitorii în piața de capital autohtonă sînt conștienți de insuficienta consolidare a mediului economic. De aceea, reacționează rapid la orice zvon negativ. Faptul este comun și în bursele consacrate, numai că acolo circuitul informației este consolidat. Faptul că ieri prețurile și-au mai revenit, dar tranzacțiile au fost mari denotă faptul că există și investitori care au profitat și au cumpărat din plin acțiuni lichide. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns