Investitiile pe piata futures devin, tot mai mult, o oportunitate la vreme de criza. Un demers educational sustinut de purtatorul de cuvint al Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri de la Sibiu – Sibex, Decebal N. Todarita, explica aceasta pentru incepatori, desi strategiile prezentate nu reprezinta sfaturi de investitie. Responsabilitatea aplicarii lor apartine doar investitorilor.
Operatiuni speculative cu costuri mult reduse
Gradul mare de standardizare al contractelor futures le face la fel de usor transmisibile precum actiunile. Tinind cont si de miscarea corelata dintre preturile de la BVB si cele ale derivatelor pe actiuni, descoperim motivele care atrag în piata Sibex în numerosi speculatori de pe piata de capital. Speculatorul este un investitor „înfometat” dupa profit rapid si mai ales dupa randament. Daca din punct de vedere al volatilitatii, cele doua piete genereaza aproximativ aceleasi rezultate, în schimb, la capitolul „investitie necesara” cea futures are un avantaj net. De asemenea, Sibex este singura piata unde se poate realiza speculatia pe scadere de pret (short selling) iar comisioanele de tranzactionare sint foarte reduse. La acestea se adauga tranzactionarea „în marja”, care permite unui investitor sa „miste” cu aceeasi suma de bani o cantitate de 5 – 6 ori mai mare de actiuni sau devize decit pe piata spot.
Se stie ca în activitatea de tranzationare costurile aferente joaca un rol important în determinarea randamentului. La Sibex, comisionul de tranzactionare perceput de bursa si Casa de Compensatie este de 0,6 lei/contract indiferent de valoarea sau scadenta acestuia. Brokerul va adtuga la cei 0,6 lei un comision care este, în general, de un leu/contract. De exemplu, la tranzactionarea unui contract futures DESIF2, echivalent a 1.000 actiuni SIF 2 Moldova, cumparat pentru scadenta 18 decembrie, la pretul de 0,34 lei/actiune, un comision de 1,2 lei perceput de Sibex (0,6 la deschiderea pozitiei si 0,6 la închiderea ei) reprezinta un procent de circa 0,3% din valoarea contractului, comparativ cu costul tranzactionarii aceleiasi cantitati de actiuni pe piata spot. La aceasta se adauga comisionul brokerului, suma investita fiind, totusi, foarte redusa. (Petru DONE)
Lasă un răspuns