Investitiile pe piata futures devin, tot mai mult, o oportunitate la vreme de criza. Un demers educational sustinut de purtatorul de cuvint al Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri de la Sibiu – Sibex, Decebal N. Todarita, explica aceasta pentru incepatori, desi strategiile prezentate nu reprezinta sfaturi de investitie. Responsabilitatea aplicarii lor apartine doar investitorilor. Astazi, despre contractele bursiere.
Contractul spot sau la vedere, este unul de vinzare / cumparare, în care livrarea / executia se realizeaza imediat, pretul fiind stabilit în momentul încheierii tranzactiei. Livrarea / executia se realizeaza în termen de 24 ore, pina la 10 zile lucratoare, presupunind livrarea obligatorie a obiectului contractului. Produsul care sta la baza contractului trebuie sa fie existent; disponibil (sa nu fie grevat de vreo obligatie); la vedere (într-un depozit agreat de bursa).
Contractul forward este acela în care vinzatorul si cumparatorul convin asupra unui pret pentru un bun (marfa, valuta, actiuni etc.) care urmeaza sa fie livrat / executat obligatoriu în viitor, pentru care va fi depusa o marja sau un gaj (în cazul contractelor forward pe valute realizate cu o banca nivelul marjei se ridica la circa 20%). De exemplu, ati hotarit sa cumparati un apartament care se afla înca în constructie. Pentru a fi siguri ca pretul nu va modificat pina la finalizarea lui, decideti sa încheiati un contract forward, pentru care veti avansa un gaj, prin care veti bloca pretul pina la livrarea lui, cind veti achita contravaloarea integrala. În acest mod, veti fi siguri ca nu va trebuia sa platiai mai mult decit la semnarea contractului.
Contractul futures a aparut în urma cu peste o suta de ani în urma, fiind în prezent cel mai tranzactionat produs bursier, el acoperind o gama diversa de produse de la valute, aur, petrol, actiuni, cereale pina la starea vremii. El este un angajament standardizat prin care unul dintre parteneri vinde, celalalt cumpara un anumit activ la un pret stabilit, depunind o marja (cont de marja) care reprezinta între 5 si 10% din valoarea activului, în momentul încheierii tranzactiei si cu executarea contractului la o data viitoare, numita scadenta, care la Sibex este la 1, 2, 3, 6, 9 sau 12 luni. Cumparatorul sau vinzatorul pot sa-si închida pozitiile printr-o operatiune inversa, în orice moment al existentei contractului, adica la un minut de la încheierea lui sau la scadenta. În cazul în care pozitia va fi închisa la scadenta, compensarea se va face la Sibex, în functie de cursurile medii anuntate de BNR, fie la media preturilor de la BVB din ziua respectiva. Dupa initierea tranzactiei, conturile de marja sint debitate si creditate zilnic, în functie de preturile pietei, prin care suma din contul clientului fie va creste, fie acesta va fi obligat sa o aduca la zi sau sa o lichideze. (Petru DONE)
Lasă un răspuns