Piața imobiliară din Bacău traversează o perioadă dificilă. În primele șase luni ale anului 2019, numărul tranzacțiilor imobiliare aproape s-a înjumătățit. Dacă în perioada ianuarie – iunie 2018 erau încheiate 5.725 contracte, în aceeași perioadă a acestui an numărul tranzacțiilor a ajuns abia la 2.980.
În luna iunie a acestui an au fost parafate doar 446 contracte, ocupând locul 14 de la coadă, într-un clasament național alcăuit pe baza numărului de tranzacții din sectorul imobiliar. „Județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadă sunt Alba – 227, Covasna – 215 și Olt – 104”, transmite Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară.
Numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare, la nivel național, este tot în scădere. Totuși, deficitul este mult mai mic, de circa 18%. În primele șase luni ale anului 2018 au fost încheiate 292.661 tranzacții, în timp ce în anul 2019 doar 241.583.
Chiar dacă tranzacțiile sunt într-o scădere drastică, prețul la apartamente și case nu a avut de suferit prea mult. Față de sfârșitul anului 2018, prețurile la imobiliare înregistrează scăderi de până la 5 procente. Rămân însă căutate noile ansambluri imobiliare, acestea fiind tot mai atractive pentru cumpărători.
Unul dintre cele mai scumpe ansambluri rezidențiale din Bacău este Complex Topaz Residence, situat pe strada Nicolae Titulescu nr. 6. Acesta are spre vânzare apartamente cu 2 și 3 camere, de la 1.000 de euro/mp + TVA. Astfel, un apartament cu 3 camere și cu o suprafață cuprinsă între 79 și 82 mp are prețul de pornire de 88.000 euro + TVA.
Restul ansamblurilor rezidențiale din Bacău au prețuri ce învârt în jurul sumei de 800 de euro/mp.
Comparativ, în capitală, prețul unui apartament cu trei camere, situat în Complex Valletta Residence București, este cu circa 10.000 de euro mai scump. În cadrul acestui complex au fost construite șase blocuri, toate cu apartamente de 2 și 3 camere. Ultimele două blocuri vor fi date în folosință pe parcursul acestui an.
Dezvoltatorii imobiliari profită de cererea mare de locuințe noi și continuă să ridice noi ansambluri rezidențiale, chiar dacă numărul tranzacțiilor este în scădere. „În perioada 1 ianuarie – 31 mai s-au eliberat 16471 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în creştere cu 1,1% faţă de perioada 1.I – 31.V.2018”, transmite INS.
Un alt motiv pentru care firmele nu ezită să construiască noi apartamente și case este anunțul Guvernului potrivit căruia noul program de creditare, care va înlocui Prima Casă, va impune aplicanților să cumpere doar locuințe mai noi de 7 ani.
Pentru a studia oferta completă disponibilă, vă recomandăm să accesați site-ul de anunțuri imobiliare Flatfy.ro, aici veți găsi centralizate peste 200.000 de anunțuri vânzare/cumpărare apartamente, case și terenuri. Totodată, dacă sunteți interesat de oferta imobiliară din Moldova, puteți accesa Flatfy.md.
ko a zis
La ce preturi nesimtite se cer…nu e de mirare ca nu cumpara nimeni!Apoi…Bacaul e decazut…nu are ce oferi unei familii care ar vrea sa se mute aic…mizerie, cocalari, infrastructura proasta, apa pe sponi…!Fugiiiiitttti!