Un raport al Comunității Forestierilor scoate la iveală faptul că scăderea volumului de masă lemnoasă recoltat va conduce în curând la o criză a furnizării lemnelor de foc populației și o încetinire a activităților din industria lemnului.
„Procentul național de adjudecare a masei lemnoase pe picior a scăzut în 2018 la 34%, cu peste 1,5 milioane mc mai puțin decât masă lemnoasă adjudecată pentru producția anului 2018. Sunt multe județe în care nu a fost adjudecat, de către agenții economici din sectorul de exploatare, nici măcar 1 mc masă lemnoasă: Bacău, Vrancea, Argeș, Buzău, Galați, Teleorman, Ialomița și multe altele, cu procente foarte mici de adjudecare”, se arată în comunicatul remis premis de asociație. Comunitatea forestierilor dă vina pe măsurile prea dure luate în acest sector, controalele abuzive, denigrarea activităților din domeniul forestier și avertizează că în curând se va institui un blocaj.
„Acel procent de 1 la sută indicat pentru județul Bacău se confirmă în măsura în care la licitația organizată săptămâna trecută pentru agenții economici, aceștia au părăsit sala. Sunt nesiguri în ceea ce privește evoluția pieței lemnului, care, spun ei, este în coborâre, drept urmare vor mai aștepta. Ei sunt principalilii noștri parteneri și după ce vom avea o discuție cu liderii lor, vor organiza, în ianuarie, din nou această licitație, așa cum spune legea, de la alt preț de pornire, mai mic”, a declarat ing.Viorel Ghelasă, directorul Direcției Silvice Bacău. Față de anul trecut, prețul pe metru cub a crescut de la 180 la 186 de lei.
Comunitatea forestierilor mai spune că va fi din ce în ce mai dificil să se procure lemn de foc.
„A fost îngreunată până la blocaj recoltarea masei lemnoase de pe micile proprietăți forestiere (peste 800 000 mici proprietăți existente în mediul rural al României) și au apărut blocaje ale licitațiilor, iar în final oferta redusă a condus la o criză a aprovizionării cu lemn de foc a populației”, au declarat reprezentanții Fordaq, care spun că autoritățile s-au concentrat prea mult pe stoparea tăierilor ilegale și au suprareglementat domeniul. În total dezacord cu ceea ce spun forestierii, un raport al Greenpeace plasa județul nostru pe locul al șaptelea la tăierile ilegale de arbori, în 2017, cu 529 de cazuri identificate, adică 6.430 metri cubi de lemn tăiat fără acte.
„În ceea ce privește lemnul de foc, Direcția Silvică a vândut anul acesta de două ori și jumătate mai mult lemn de foc decât anul trecut, ajungând aproape la 140-150.000 de metri cubi, deci noi chiar nu credem că va exista o criză aici”, a mai spus directorul Ghelasă.
Costul lemnelor de foc a crescut anul acesta foarte mult comparativ cu anul trecut. Prețul unic stabilit la nivel de județ pentru lemnul provenit de la Direcția Silvică este între 150 și 190 de lei pe metru cub, în funcție de natura lemnului, dar ajunge la oameni cu alt tarif, de la 700 la 1.400 de lei de căruță.
bingo a zis
Si uite asa, s-a aplicat si aici o reteta cunoscuta din trecut!
Adica, dupa ce padurea a fost jefuita in stil mare, cu utilaje de mare productivitate ca in Star Wars, de Darth Vader mana in mana cu guvernul, s-a trecut la urmatorul pas: „A fost îngreunată până la blocaj recoltarea masei lemnoase de pe micile proprietăți forestiere”. zice articolul.
Adica de vina este tot acarul paun, adica cei care mai fura cate o caruta de lemne ! Se mizeaza si acum pe culpabilizarea colectiva ca au disparut ca prin farmec – adica nimeni nu a vazut nimic!! – padurile de pe dealuri intregi. S-a carat mai intai fara jena, cu camioane imense, de s-au deselat drumurile, apoi mai cu perdea , lemnele au fost ascunse in containere spre Constanta port, sau chiar cu trenul , in vagoane al caror continut se vede doar cand trenul mai deraiaza, c-asa e la noi, deh.
In plus, Dart Vader a devenit intre timp ecologist plin de compasiune si empatie pentru tarisoara … pentru ca a aparut un Obi-Wan Kenobi care a inceput sa il caute la OO, but too late, job was done !
Jona a zis
Dupa ce s-a furat cu sprijinul padurarilor, asa ce idee, ati observat ca nici un drum forestier nu intra/iese din fata casei padurarului? Asa ce despre ce vorbim? Rata mica de adjudecare e din cauza masurilor luate de guvern fata de hotiile cu lemn, majoritatea cu sprijinul padurarilor cae cotizau la sefii dinromsilva, astia mai departe la militieni, partid, etc. Cum se face ca doar cativa amarati de carutasi erau prinsi si niciodata camioanele, urmariti traseul si sefii de post, majoritatea combinati cu primarii si sefii de partid.