• deocamată doar Subex și Diana Forest ar avea acces fără probleme la categoria a doua
• nici o firmă băcăuană nu îndeplinește cerințele pentru categoria I
Organizarea pe nivele a pieței extrabursiere RASDAQ a devenit o chestiune de zile, după ce Comisia Națională a Valorilor Mobiliare a aprobat Regulamentul 2/2002, prin care se stabilesc categoriile de listare a acțiunilor emise de societățile comerciale și obligațiile de informare aferente acestora. Regulamentul va deveni operațional după publicarea în Monitorul Oficial. Este cert că actul normativ vrea să facă definitiv lumină în tranzacțiile „extrabursierei”, după obligativitatea înscrierii la un registru de acționari a tuturor emitenților.
Piața RASDAQ va fi organizată pe trei categorii: bază, categoria a II-a și categoria I. Listarea la categoria I cere îndeplinirea următoarelor condiții: emitentul să aibă profit cel puțin într-un exercițiu financiar din ultimii doi, să aibă o cifră de afaceri de cel puțin 9 milioane de euro, iar valoarea totală a activelor să fie de cel puțin 4,5 milioane de euro. La acestea se adaugă faptul că totalul acțiunilor deținute de cei care au mai puțin de cinci procente din capitalul social trebuie să depășească 15% sau valoarea medie de piață să fie de cel puțin 150.000 de euro. Condiții deloc simple, îndeplinite pînă acum doar de acțiuni lichide pe „extrabursieră”, cum este cazul grupului Brau Union sau Lafarge Romcim, dar pe care nu le întrunesc pînă acum nici o firmă din județul Bacău.
La categoria a II-a, listarea este condiționată de o cifră de afaceri de cel puțin 2,5 milioane de euro pentru emitent, suma acțiunilor deținute de acționarii „sub 5%” să depășească 10% din totalul capitalului social sau valoarea medie de piață a acestor acțiuni să fie de 50.000 de euro. Conform datelor furnizate de RASDAQ, la această categorie ar putea fi listate Diana Forest și Subex.
Culmea este că listarea la categoria „bază” presupune îndeplinirea cel puțin a condițiilor de la categoria a II-a, singura diferență fiind că emitentul nu solicită să fie inclus în categorii superioare și rămîne listată automat.
Rămîne de văzut cîte firme vor mai rămîne în piață, pentru că regulamentul mai prevede obligativitatea unor raportări pentru informarea investitorilor: decizii ale AGA, ale Consiliilor de Administrație, acte juridice încheiate între emitent, angajați, administratori, inițierea falimentului sau a reorganizării judiciare etc. De asemenea, se vor introduce anumite limitări în variațiile de preț, pentru a se evita transferurile „ciudate”, făcute la niveluri absolut năucitoare de preț – de o mie de ori mai mari decît cotațiile obișnuite, de exemplu – și care favorizau doar pe cei implicați în tranzacție. (G. PASCU)
Lasă un răspuns