Doisprezece tineri din România vor pleca pe 8 iulie în diferite țări ale Europei în cadrul unor tabere internaționale de cultură. Printre ei se numără și băcăuanca Adriana Comănici, în vîrstă de 17 ani, o elevă a Colegiului Național Gheorghe Vrănceanu, care de trei ani studiează pictura la Palatul Copiilor din Bacău. De-a lungul acestei perioade, Adriana a adunat un palmares impresionant de premii la concursuri județene și naționale și a particpat la nenumărate expoziții de artă plastică. S-a remarcat în anul 2000 la concursul Flora Iuventutes din Belgia, unde a luat locul trei, mențiune la concursul de afișe al UNFPA și premiul de excelență la Concursul de creație plastică „Fiul Sticlarului”. În anul 2001 a participat la concursul de artă plastică din Bitola, Macedonia, a luat premiul întîi la concursul județean de pictură, și locul doi la un alt concurs interjudețean.
Anul 2002 a debutat cu premiul întîi la un concurs de icoane. Tot la începutul acestui an, lucrarea Adrianei, „Spațiu European”, a fost trimisă de îndrumătoarea sa Călin Veronica la selecția județeană pentru concursul „Europa în școală”, de unde a fost trimisă direct la faza națională, unde a cîștigat premiul întîi la secțiunea Arte Plastice. Alături de Adriana, alți 11 tineri talentați la pictură sau literatură vor pleca în urma cîștigării acestui concurs în tabără în țări din Europa. Prin tragere la sorți, în echipe de cîte doi, tinerii au fost repartizați în diferite țări. Adriana Comănici și Bogdan Gărgăriță, reprezentant al Bucureștiului, vor pleca pe data de 8 iulie în Turcia. Alături de alți 38 de invitați din diferite țări, cei doi români vor avea parte de experiențe diverse, programe culturale și acțiuni interculturale pe plaja din Antalia. Acțiunea patronată de Consiliul Europei, Comisia Europenă, Parlamentul European și Fundația Europeană, nu o va costa pe Adriana nimic, deoarece toate cheltuielile, însumînd cam 900 de euro pentru fiecare participant, vor fi suportate de organizatori.
Adriana nu știe încă exact ce se va întîmpla în Turcia, deoarece programul taberei abia a ajuns la București și ea nu a reușit să îl obțină. Știe doar că la întoarcere va trebui să întocmească un raport despre experiență sa în stăinătate, raport ce va fi înaintat comisiei de organizare. În ciuda acestui fapt este mulțumită că va pleca, pentru că „înseamnă că nu am talent degeaba. Sper că vor mai fi și alte șanse ca aceasta pe viitor”, după cum spune chiar ea. Speră că va vizita destule locuri intresante din Turcia și că va întîlni oameni deosebiți, pentru că astfel „voi cunoște și reprezentanții altor culturi, tineri de vîrsta mea cu care sper să mă înțeleg bine”.
În ciuda succeselor pe acest plan, Adriana nu își dorește ca pictura să îi fie meseria de viitor. „Pictura pentru mine este doar un hobby. E mai mult o eliberare din real. E lumea pe care mi-o creez eu ca o evadare din viață.” Acum, în timpul liceului, Adriana se descurcă cum poate pentru a stînge ceva bani pentru cheltuielile ei de adolescentă și, poate pe viitor, pentru a se întreține în facultate. Dorește să urmeze Facultate de Arhitectură din București. Picturile ei sunt cadouri perfecte la majorate și alte aniversări, și în afară de asta vinde tablouri și pe Intenet. Oricine este intresat îi poate găsi tablourile prezentate la adresa www. artphila.com.
Adriana spune însă că cel mai important cîștig pe care i l-a adus pictura este excursia în Turcia și speră ca această experiență să îi fie benefică și să o ajute în viitor. (Roxana Șmil)
Lasă un răspuns