• deși Consiliul Local a aprobat în toamna acestui an norme de calcul care ar trebui să reducă facturile, CET nu poate aplica această hotărîre pentru toate asociațiile • firma ar trebui să monteze 300 de gigacalorimetre pentru ca toate asociațiile să achite gacturile în funcție de consumul mediu pe asociație
Regulamentul privind modalitatea de calcul a căldurii și apei calde nu poate fi aplicat la toate asociațiile de locatari deservite de puntele termice de cartier ale CET Bacău. Aprobat în toamna acestui an de Consiliul Local Bacău, regulamentul are drept scop reducerea facturilor la căldură și apă caldă, prin eliminarea din notele de plată a pierderilor din rețea. În cazul asociațiilor deservite de CET, regulamentul prevede ca plata să se facă luînd în calcul tariful mediu pe asociație calculat în funcție de contoarele pentru apă caldă și cel puțin două gigacalirometre reprezentative din fiecare asociație de locatari. Numai că, pentru majoritatea asociațiilor de locatari dintre cele 160 care au contract de furnizare cu CET, regulamentul de calcul a rămas doar pe hîrtie. „Motivul pentru care acel regulament nu poate fi aplicat este că nu există suficiente gigacalorimetre montate la scările blocurilor. Ca să aplicăm integral regulamentul ar trebui să montăm circa 300 de gigacalorimetre, investiție pentru care nu avem, deocamdată, susținere financiară”, a precizat Vasile Drăgușanu, directorul CET Bacău.
În prezent, la cele 2.218 de branșamente racordate la CET, furnizorul nu are montate decît 80 de gigacalorimetre, în condițiile în care anul trecut numai 45 de scări de bloc erau dotate cu gigacalorimetre. Situația este mult mai bună în ce privește contoarele de apă caldă. În condițiile în care anul trecut nici o scară de bloc nu avea aparat de măsurare a consumului de apă caldă, în această toamnă nu mai puțin de 1.314 branșamente aveau montate astfel de dispozitive.
Neaplicarea regulamentului de calcul al apei calde pentru toate asociațiile de proprietari are ca efect suportarea de către cei peste 25.000 de proprietari de apartamente racordați la CET a unor facturi mai mari decît cele care reflectă consumul real. Chiar dacă firma intenționează să contracteze în perioada următoare un împrumut pentru modernizarea sistemului de termoficare și montarea de aparate de înregistrare a consumului, investiția nu va fi resimțită de locatari decît peste cîțiva ani. Pînă atunci, pierderile din rețeaua secundară, care nu sînt deloc mici, vor fi achitate din buzunarul băcăuanilor. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns