Pacienții internați în spitalele din județ, care au ghinionul să contacteze și noul coronavirus, vor fi tratați în sistem integrat, în saloane speciale. De la începutul pandemiei, bolnavii de COVID-19 au acces aproape imposibil la tratamente spitalizate pentru alte afecțiuni pe care le au.
Măsura este inclusă în „Planul integrat al asistenței medicale în context pandemic” propus de Valentin Ivancea, președintele Consiliului Județean Bacău, și dezbătut, miercuri, în prezența prof. dr. Alexandru Rafila directorul Laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti și reprezentatul României în Organizația Mondială a Sănătății.
Au participat la dezbatere Valentin Ivancea, președintele Consiliului Județean Bacău, dr. Mihaela Arim, directoarea Direcției de Sănătate Publică, Adrian Popa, managerul SJU Bacău, dr. Adina Lupu, director medical SJU Bacău, dr. Oana Secară, medic specialist epidemiolog și membru în Consiliul de Administrație al SJU Bacău, dr. Bianca Purcărin, medic ATI în cadrul SJU, și dr. Marina Indreaș, medic de laborator SJU Bacău.
Planul președintelui Ivancea urmărește o mai bună gestionare a cazuisticii noului coronavirus și partajarea combaterii pandemiei între toate unitățile medicale din județ.
Punctul central al planului este înființarea unui Grup de Suport Medical (GSM) în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, alcătuit din directorii medicali ai tuturor spitalelor din județ. Din acest grup vor face parte și medici epidemiologi, infecționiști și de anestezie și terapie intensivă. GSM va asigura consolidarea și coordonarea capacității de răspuns a structurilor de sănătate publică și va întocmi un protocol de colaborare integrată între unitățile sanitare, pentru a gestiona un număr cât mai mare de pacienți COVID-19.
Fiecare unitate medicală va trebui să asigure un spațiu de circa 15 la sută din totalul secțiilor de specialitate, în care vor fi tratați pacienții care au diverse boli (neurologice, oncologice etc), dar au contactat și noul coronavirus. Potrivit planului lui Valentin Ivancea, acești bolnavi nu vor mai fi „ai nimănui” și se vor putea trata simultan pentru bolile pe care le au, inclusiv COVID-19 în saloanele din „tronsoanele comune” ce trebuie înființate.
De asemenea, planul include operaționalizarea a patru niveluri ale Spitalului Municipal (parter + 1 + 2 + 3).
Valentin Ivancea, președintele Consiliului Județean Bacău:
„Necesitatea implementării acestui plan integral este dată de evoluția pandemiei cu noul coronavirus la nivelul județului Bacău. Este important să fim implicați toți factorii de decizie de la nivelul județului în tot ce înseamnă sănătatea băcăuanilor. De când am preluat mandatul de președinte al Consiliului Județean m-am preocupat de managementul integrat al asistenței medicale la nivelul județului, în așa fel încât să existe o coerență și o congruență în tot ce înseamnă acțiunile întreprinse împotriva combaterii pandemiei. Este o propunere de plan care poate fi îmbunătățită oricând, în funcție de necesități și de evoluția pandemiei.
E un plan amendabil, deschis oricăror propuneri pertinente, pe care noi l-am gândit tocmai pentru a umple vidul decizional ce a însoțit, până în prezent, gestionarea crizei epidemiologice care, la nivel de unități medicale, a fost pusă de autorități în sarcina a doar 3 spitale: Bacău, Oneşti şi Buhuşi. Cifra în creştere galopantă a infecțiilor, precum şi locul fruntaş ocupat de județul Bacău în topul național al infecțiilor, reclamă regândirea urgentă a strategiei anti-Covid şi partajarea poverii luptei. ”
Prof. univ. dr. Alexandru Rafila:
„Este un plan care poate deveni un model, un exemplu de bună practică ce poate fi preluat și de alte județe. Aș recomanda ca această structură (GSM- n.n) să se întâlnească zilnic și să gestioneze situațiile excepționale apărute peste zi. Nu cred că este posibil ca fiecare secție să creeze un nucleu COVID-19 de 15%, ci indicat ar fi ca pe fiecare unitate medicală să existe o structură de sine stătătoare, pe tratament COVID-19, dacă arhitectura permite și se pot realiza circuite funcționale epidemiologic. Să nu uităm că există și pacienți cu alte patologii, trebuie să ușurăm accesul bolnavilor cronici la tratament! Încercați să scăpați de birocrație, dacă scăpați de birocrație, salvați vieți!”
Dr. Bianca Purcărin, medic ATI în cadrul SJU Bacău:
„Am fost și eu pacient COVID-19, în urmă cu 28 de zile. Azi dimineață, am fost și am donat plasmă. Vreau să fac un apel către toți pacienții și colegii care s-au vindecat și ar putea să doneze plasmă. Prin asta, sunt ajutați alți oameni să treacă prin boală.”
Adrian Popa, managerul Spitalului Județean de Urgență Bacău:
„Este nevoie de un plan centralizat, la nivelul județului, care ne poate ajuta cu informații transparente pentru a lua cele mai bune decizii. Noi am început cu 4 paturi ATI destinate bolnavilor COVID-19, am ajuns la 12 și ne pregătim să creștem la 17. Au fost momente când cererea de paturi a depășit posibilitățile””
Dr. Mihaela Arim, directoarea DSP Bacău:
„Este o inițiativă necesară, noi acum facem audioconmferințe cu directorii de spitale, în care se discută despre alocarea paturilor, venim cu idei pentru extinderea secțiilor ATI”
Tot astăzi, reprezentanții SJU Bacău l-au condus pe profesorul Alexandru Rafila să vadă etajele 4 şi 5 din clădirea Spitalului Municipal şi laboratorul de testare PCR achiziționat de Consiliul Județean Bacău încă din debutul crizei epidemiologice.
Vom reveni cu alte declarații ale specialiștilor participanți la dezbaterea de la Spitalul Județean de Urgență Bacău.
Dragos a zis
In campania din 2016 ati promis pe toate gardurile 8 spitale regionale.
Știați voi ca va fi mare nevoie de ele…!
Abia cand le veți face pe alea sa îndrăzniți sa faceti noi promisiuni!!!