O casă de avocatură din Cluj a depus o plângere penală la DNA împotriva mai multor autorități locale din Moldova, printre care și Agenția de Protecție a Mediului (APM) Bacău. Funcționarii instituției sunt acuzați de abuz în serviciu și fals intelectual în ceea ce privește construcția gropii de gunoi de la Pojorâta (jud. Suceava), din Pasul Mestecăniș, arată G4Media.ro.
Proiectul construcției gropii de gunoi de la Pojorâta, în vârf de munte (Pasul Mestecăniș) a început în 2007 și a stârnit numeroase controverse și plângeri din partea localnicilor și a ONG-urilor pentru protecția mediului. Construcția gropii a fost finanțată în proporție de aproape 100% cu fonduri europene (peste 7,3 milioane de euro) și fost finalizată în 2016.
Plângerea penală a fost depusă la DNA în ianuarie 2018 de casa de avocatură Plopeanu & Ionescu din Cluj-Napoca. Acuzațiile sunt structurate pe trei mari capitole: folosirea și prezentarea de informații false la Comisia Europeană, avize și acorduri emise fraudulos și refuzul abuziv de îndeplinire a obligației legale de comunicare a unor informații de interes public.
Au emis acordul de mediu, deși proiectul ar încălca flagrant obligațiile legale
Instituțiile împotriva cărora casa de avocatură a depus plângeri sunt Consiliul Județean Suceava , Direcția de Sănătate Publică Suceava, Sucursala Regională de Căi Ferate Iași și Agenția pentru Protecția Mediului Bacău.
În ceea ce privește APM Bacău, funcționarii sunt acuzați de abuz în serviciu și fals intelectual de către avocații clujeni. Potrivit sesizării penale, funcționarii instituției și-au încălcat, cu știință, obligația de verificare corectă a conformității proiectului gropii de gunoi cu legislația specifică pentru protecția sănătății populației și a mediului. Concret, responsabilii APM Bacău au emis un acord de mediu, cu toate că proiectul încălca flagrant obligațiile legale, faptă care, spun autorii plângerii, a avut drept urmare vătămarea dreptului la protejarea sănătății populației și vătămarea dreptului la un mediu sănătos pentru persoanele care locuiesc sau circulă prin vecinătatea acestei gropii de gunoi
Alte trei instituții la DNA
Funcționarii publici din cadrul Consiliului Județean Suceava sunt acuzați că au folosit și prezentat Comisiei Europene, cu rea-credință, în documentele pentru aprobarea finanțării construcției gropii de gunoi, informații false prin care au ascuns opoziția populației locale, precum și informații false în legătură cu respectarea standardelor de legalitate. Direcția de Sănătate Publică Suceava este acuzată că și-a încălcat obligația de verificare corectă a conformității proiectului gropii de gunoiși de comiterea infracțiunii de fals intelectual, după ce a emis avizul sanitar care a stat la baza obținerii autorizației de construcție. De abuz în serviciu și fals intelectual este acuzată și Sucursala Regională de Căi Ferate Iași, ai cărei funcționari, spun avocații, și-au încălcat obligația de verificare corectă a conformității proiectului gropii de gunoi cu legislația specifică aplicabilă în materie de circulație și siguranță pe calea ferată.
Consiliul Județean Suceava, Direcția de Sănătate Publică Suceava și Regionala CFR Iași mai sunt acuzate de comiterea infracțiunii de abuz în serviciu și din cauza faptului că au refuzat comunicarea, în baza legii 544/2001, a informațiilor de interes public solicitate de casa de avocatură Plopeanu și Asociații, autoarea plângerii penale.
Gigi Brutaru a zis
La brutarie cu ei sau la patiserie care e spalatorie.
„Matusile” din spania si italia la puscarie!