Multi dintre agricultori reclama ca nu mai pot incepe campania de recoltare a cerealelor si a rapitei datorita precipitatiilor abundente si zilnice din ultimele doua saptamini. „Trebuia sa fim, deja, in plina campanie, dar recoltarea orzului si a rapitei este mult intirziata, iar cea a griului nici nu a inceput – se arata intr-un comunicat trimis redactiei noastre de presedintele Asociatiei Judetene a Producatorilor Agricoli Bacau, Daniel Ciobanu, asociatie membra a Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR). Pierderile de recolta sint imense si vor fi contabilizate negativ de producatorii agricoli”. Umiditatea excesiva din atmosfera, corelata cu umiditatea din sol, se rasfringe in umiditatea bobului pregatit pentru recoltare, ceea ce nu face posibila intrarea pe teren a combinelor pentru recoltat. Semnificative suprafete cultivate cu orz, griu, rapita au fost afectate atit de ploile abundente, cit si de vinturile puternice. Baltirile, locurile unde stagneaza apa determina si ele intirzierea, ceea ce provoaca mari pierderi de recolta. In judetul Bacau, la inceputul saptaminii erau reclamate ca fiind calamitate 49 de hectare de griu ( cu pagube de peste un milion de lei).
„Agricultorii sint lasati singuri in fata furiei dezlantuite a naturii – spune presedintele LAPAR, Nicolae Sitaru. Niciun om politic responsabil, din nicio parte a spectrului politic, nu vede, nu sesizeaza, nu intervine, nu alarmeaza guvernantii. Oare agricultura nu este parte componenta si deosebit de importanta a economiei acestei tari? Pe noi toti ne priveste soarta agriculturii romanesti. Cerem, in numele agricultorilor din zona productiei vegetale, instituirea unei stari de urgenta, prin care sa se salveze ceea ce se mai poate salva din productia agricola de cereale si rapita din recolta acestui an. Noi, toti impreuna, sa gindim solutii, prin care sa se poata recolta ceea ce se mai poate, dar si pentru a se relua din nou ciclul de productie. Asteptam, din partea tuturor fortelor politice, a politicienilor membri ai Parlamentului, a guvernantilor, a administratiei centrale, acum, in ceasul al 13-lea, sa-si intoarca fata spre tara, spre problemele grave si urgente cu care se confrunta agricultura si agricultorii Romaniei”.
Agricultorii cred ca siguranta alimentara va fi mult afectata, iar piinea tarii va fi in pericol de a nu mai fi facuta din griu cultivat in tara. „Solicitam presedintiei, Guvernului, Parlamentului si tuturor fortelor politice ale tarii, indiferent de ce parte a spectrului politic se gasesc, sa vina cu picioarele pe pamint si sa se uneasca in gasirea de solutii viabile si urgente, prin care agricultura Romaniei si agricultorii sa fie salvati in aceste momente grele prin care trec” – spun producatorii din LAPAR. (Petru DONE)
Lasă un răspuns