Fermieri din județele Moldovei au participat, la sfârșitul săptămânii trecute, la una dintre cele mai importante demonstrații de tehnică și tehnologie agricolă din zonă, manifestarea „Ziua câmpului 2013”. Ediția a V-a a acesteia a fost organizată, ca de obicei, în comuna Dulcești (Neamț), pe terenurile Grupului Almos Agrorom. La eveniment au participat firme cunoscute din domeniul producerii și comecializării semințelor, a produselor pentru protecția plantelor și distribuitori de mașini și utilaje agricole. Participanții s-au întâlnit cu Alfons Mosel, finanțatorul grupului Almos, Wolfgang Kruger, administratorul companiei, și Karl Steven, managerul general al acesteia.
Petru DONE
Printre cei prezenți au fost și Robert Rekkers, directorul generla al Agricover Credit, și Ioan Puiu, directorul de vânzări pe zona Moldova al companiei KWS. „Noi – ne-a declarat Ioan Puiu – avem o colaborare de cinci ani cu firma Almos, o relație foarte bună. la Ziua câmpului am avut ocazia să arătăm genetica noastră fermierilor din zonă aplicată chiar pe câmpurile lor, lucru important, pentru că este altfel atunci când produsul este văzut cum arată pe câmp. Ne-am întâlnit cu fermierii, clienții noștri, dar și cu alți distribuitori, furnizori de imputuri pentru agricultură. A fost o reală sărbătoare a actorilor din agricultura Moldovei, unde fiecare a prezentat ce are nou”.
KWS a venit cu hibrizii noi la rapiță. În Moldova, ultimii doi ani au fost dificili pentru cultura rapiței. Producția a scăzut, iar anul trecut a fost din nou o toamnă secetoasă, chiar în primăvară a fost o perioadă lungă fără apă. Dar – spun specialiștii de la KWS -, sunt hibrizi care pot depăși astfel de probleme. „Fermierii – a opinat Ioan Puiu – așteaptă să obțină 2.500 – 3.000 de kilograme la hectar. Și prețul se anunță bun. prin urmare, se pare că fermierii vor fi interesați și în acest an să continue să cultive rapița, cu toate problemele din ultimii doi ani.
Ploile recent au venit foarte bine, dar lipsa apei timp de patru-cinci săptămâni a dăunat foarte mult. Ploile vor recupera mult din ceea ce se anunța ca pierderi sigure la grâu și la rapiță. Acum este cald, apă este suficientă și încă se mai anunță ploaie. Astfel, porumbul și floarea soarelui sigur se vor prezenta bine.”
KWS a încheiat, în această primăvară, vânzările la sămânța de porumb și floarea soarelui cu rezultate foarte bune. Încă nu s-au analizat datele definitive, dar o analiză preliminară arată că în Moldova KWS a vândut cel mai mult pe total România. „Este posibil ca și hibrizii noștri să se situeze mai bine pe condițiile pedoclimatice din această zonă – a mai spus Ioan Puiu. Astfel, avem volume mari de vânzări, în continuare, la porumb. Am adus hibrizi noi, care i-au înlocuit pe cei cunoscuți, oamenii au avut încredere și au cumpărat. În plus, se bucură și de asistența noastră de specialitate, ceea ce real înseamnă un confort în plus.”
În perioada următoare, KWS va avea prezentări de produse pentru cultura de rapiță, pe loturile demonstrative de la partenerii săi, pe suprafețe mari, cum ar fi TCE 3 Brazi (Neamț). „Vor fi patru-cinci întâlniri de acest gen – a precizat directorul de vânzări pe Moldova -, să arătăm cum se prezintă rapița noastră în condițiile unui an dificil. Avem o țintă ambițioasă pentru sezonul următor. Am adus patru hibrizi noi pe piața românească. Ei au intrat anul trecut în cultură și se prezintă foarte bine. Noi credem că rapița este unul dintre produsele de top pe care le are compania. În toamnă, însă, vom urmări și rezultatele la porumb.”
Lasă un răspuns