Primarul comunei Plopana, Gheorghe Andrieș, și Consiliul Local țin, de șase ani, o manifestare care, după atâta timp se poate spune că a devenit tradițională sau continuatoare, de fapt, a unei tradiții care, cel puțin în județul Bacău, a dispărut. Este vorba de „Ziua Recoltei”, organizată în fiecare octombrie, după ce mare parte din roadele câmpului, ale livezilor sau viilor au ajuns deja în hambare, în cămări și în butoaie. S-a întâmplat și la sfârșitul săptămânii trecute, când comuna Plopana a primit oaspeți de la Bacău și din localitățile învecinate, iar în parcul comunal au fost organizate standuri de prezentare a unor produse specifice toamnei, premierea fruntașilor satului și, evident, și un generos program artistic prezentat de trupa instruită de George Cojocărescu.
„Ziua Recoltei”, la Plopana, a început însă cu o reuniune a fermierilor din Plopana și din Odobești, care au venit să afle noutăți privind finanțarea europeană în materie de agricultură. Ei s-au întâlnit cu directorul Oficiului Bacău al Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit, Andrei Seto, cu managerul Grupului de Acțiune Locală „Colinele Tutovei”, Diana Puiu, cu trei dintre consultanții financiari care au activitate în zonă, inginerii Gică Pâslaru, de la Camera Agricolă județeană, Gheorghe Eșanu și fermierul Adrian Mihalache, precum și cu reprezentanții BRD, un posibil finanțator pentru fermieri. Firma de consultanță Arhiproiect a venit cu exemplul concret al unui proiect lansat chiar în comuna Plopana, iat tocmai din județul Mureș, la Plopana a venit și Fănică Mardare, directorul tehnic al societății „Trufe Mureș”, firmă care, așa cum îi spune și numele, se ocupă de distribuția de puieți cu micelii din care rezultă trufele și care i-a informat pe agricultorii din zonă asupra oportunităților de a cultiva arbori care produc trufe, foarte căutate și bine plătite pe piața europeană.
Reuniunea fermierilor și specialiștilor în finanțare europeană a fost urmată de premierea a 13 familii din comuna Plopana care au sărbătorit Nunta de Aur în acest an, apoi de întâlnirea fiilor satului în parcul comunal, unde gospodarii au amenajat frumoase tarabe cu produse agricole, dar și o expoziție de mașini și utilaje agricole din proprietatea fermierilor. Un sobor de preoți de la Mănăstirea Sf. Mina și din parohiile locului au sfințit mulțimea, adunarea și programul pregătit de organizatori, iar Primăria a oferit gospodarilor satului, fermierilor fruntași, dar și meșterilor iscusiți din satele comunei, diplome și Monografia localității Plopana. Nu au fost uitați nici elevii din comună, care au participat la „Crosul Zilei Recoltei” și care au fost premiați în fața tuturor sătenilor.
Asupra celor văzute și aflate cu acest prilej, la Plopana, vom reveni cu amănunte.
Petru DONE
Lasă un răspuns