În numai o zi, primăvara ne va bate-n geam oficial, iar comercianții și-au făcut deja apariția în oraș, pentru a ne reaminti de tradiționalul mărțișor. Pe piață se găsesc tot soiul de mărțișoare, care abia așteaptă să fie dăruite. De la mărțișoarele clasice și cele hand-made, la păpuși, broșe, bijuterii și multe altele care să satisfacă, în mare, toate gusturile. Cu mic, cu mare, toată lumea admiră mărțișoarele împrăștiate pe tarabele înțepenite și ele de frig. Comercianții nerăbdători și înfrigurați își mișcă privirea, poate-poate, cu puțin noroc se oprește cineva și în dreptul lor. Trecătorii se uită curioși și caută printre mărțișoarele îngrămădite, pe cel mai ochios și… cel mai ieftin. În funcție de buget. Majoritatea sunt băcăuani de vârsta a doua. Cum era de așteptat, doamnele rămân cele mai fidele cliente ale mărțișorului.
„Anul acesta, am venit cu binecunoscutele mărțișoare hand-made care se vând bine – ne-a mărturisit un comerciant. Se uită și domnii, dar cele mai interesate să cumpere sunt doamnele, în proporție de 70%. Oferta este mare, gusturile sunt împărțite, dar românii nu își uită tradițiile. Avem mărțișoare de la 1 leu, la 3 lei”.
Nu mai este agitația de altădată. Comercianți mai puțini, vânzări mai slabe. Prețurile variază. Depinde de fiecare buzunar. De la 50 de bani la 20 de lei, mărțișoarele își așteaptă cumpărătorii. „Avem broșe pentru doamne și domnișoare – ne-a spus un alt vânzător. Anul acesta am venit cu câteva modele noi, am vrut să oferim ceva mai deosebit. Broșele sunt placate cu aur și ajung la 20 lei. Oferim și pungi cadou.” De asemenea, el consideră că „tinerii nu mai sunt așa interesați să ofere mărțișoare”, iar broșele, continuă el, „au succes la doamnele de vârsta a doua și a treia.”
Băcăuanii apreciază arta frumosului
În drumul nostru, am vizitat Galeriile de Artă „Frunzetti”. Am vrut să știm dacă băcăuanii mai sunt interesați de munca artiștilor plastici din Bacău, printre care Bianca Rotaru, Aurel Stanciu sau Marius Franț, și din țară. An de an, aceștia confecționează cu talent și măiestrie, cu mult timp înaintea venirii primăverii, mult iubitele mărțișoare. Și ne-am convins. Băcăuanii (încă) apreciază arta frumosului și achiziționează în număr mare mărțișoarele expuse de artiștii din Uniunea Artiștilor Plastici-Filiala Bacău. Oferta este variată, iar prețurile sunt accesibile pentru orice portofel. Cel mai ieftin mărțișor este 1,5 lei, iar cel mai scump ajunge la 15 lei. Se simte o scădere a pieței, dar reprezentanții Galeriilor nu-și pierd speranța.
Zilele următoare se așteaptă la un val mare de cumpărători. „Artiștii plastici au venit cu mărțișoare deosebite, executate manual – ne-a declarat Carmen Dima, managerul Galeriilor de Artă «Frunzetti». Ce apreciem noi cel mai mult sunt mărțișoarele cu o tehnică mai deosebită, cu grafică și colaj, de la un artist din Cluj. Avem colaboratorii noștri fideli din județ și din toată țara. Mărțișoarele tradiționale cu fir de mătase alb și roșu sunt căutate și foarte apreciate. Avem broșe din ceramică confecționate manual, cu foiță de aur, argint și cupru. Tradițiile nu își vor pierde niciodată farmecul. Ceea ce vă garantez este faptul că oamenii noștri fideli vin în fiecare an, pentru că la Galeriile noastre găsesc lucruri deosebite, de calitate, unicate, cu foarte mult bun gust. Cei mai mulți clienți sunt cei de vârstă medie până la pensionari.”
Cu buget limitat sau generos, băcăuanii își respectă tradiția, marchează Mărțișorul și dăruiesc persoanelor dragi, împreună cu un simbol al primăverii, o bucurie și un gând bun.
Lasă un răspuns