În cea de-a doua parte a anului trecut, în urma activităților desfășurate de polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor Bacău, au fost verificați 200 de proprietari de câini periculoși și 71 de deținători de exemplare din categoria câinilor agresivi.
Având în vedere neregulile constatate, polițiștii au aplicat 226 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 108.000 de lei.
Totodată, au fost înmânate pliante ce conțin obligațiile deținătorilor de animale prevăzute de legislația în domeniu (HG nr. 984/2005, Legea nr. 205/2004, OUG nr. 55/2002, OUG nr. 155/2001). Astfel, polițiștii au procedat la informarea deținătorilor de câini cu privire la obligațiile legale ce le revin și le-a fost stabilită o perioadă de conformare pentru punerea în legalitate a posesorilor de câini din categoriile vizate sau inițierea acestor demersuri prin depunerea documentelor la autoritățile responsabile.
În context, au fost efectuate 20 de informări către autoritățile publice locale cu privire la obligațiile ce le revin privitor la câinii fără stăpân. Scopul activităților a fost acela de creștere a siguranței cetățeanului în spațiile publice și de a reduce riscurile producerii unor evenimente negative în care sunt implicați câini agresivi sau periculoși, atât prin desfășurarea de activități preventive, cât și prin aplicarea cu fermitate a prevederilor legale din acest domeniu, atunci când se constată abateri de la normele legale incidente.
Polițiștii continuă activitățile și în acest an în vederea informării cetățenilor cu privire la obligațiile ce le revin pentru evitarea intrării sub incidența legii penale sau contravenționale din domeniul protecției animalelor.
Polițiștii reamintesc obligaţiile deţinătorilor de câini şi condiţiile deţinerii acestora
Proprietarii sau deţinătorii temporari ai câinilor din categoriile menționate trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: să aibă vârsta minimă de 18 ani; să aibă capacitate deplină de exerciţiu; să nu fi fost condamnaţi pentru săvârşirea unei infracţiuni contra persoanei.
Proprietarii sau deţinătorii temporari ai câinilor prevăzuţi au obligaţia să înregistreze câinii la Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională, şi să inscripţioneze în mod vizibil, la intrarea în apartament sau în imobil ori pe împrejmuirea aferentă imobilului respectiv, avertismentul „Câine periculos” sau, după caz, „Câine agresiv”, printr-o plăcuţă având dimensiunile de cel puţin 15 x 25 cm.
lucas gregoriu a zis
prin comunele din judet, domnii nu vin sa dea amenzi, ca gasesti si pe-aici caini de rasa agresiva care umbla liber pe ulite, evident nu multi, ca ciobanii care detin exemplare d-astea sunt dintre cei nesimtiti, care se-ocupa cu alte furtisaguri, taranul de rand are doar potai, nu de rasa, dar chiar si-asa, fenomenul e de emploare prin sate, mai ales ca primarii, ca sa nu piarda voturi, inchid ochii.
Ionica a zis
Faceți razii prin parcuri pe la ora 8 dimineața și găsiți tot felul de indivizi cu câinii pe la locurile de joacă pt copii. Recomand zona Mioriței – Bradului unde s-au înmulțit astfel de situații fără ca posesorii să ridice și mizeria lăsată de câini!
Cineva căruia îi pasă a zis
Pe strada stadionului 24 la o casă este un câine mare alb,frumos care este scos numai după ce urlă săracul o oră pe ceas de două ori pe zi la 7.30 și 16.Este închis într-un țarc care e în jurul cuștii,deși au grădină mare în spate.Poate se sesizează cineva să vină să le spună că încalcă o regulă de bază privind deținerea unui animal de companie.Casa are nr 14.