– declaratia premierului Emil Boc de invoca articolul 53 din Constitutie, prin care ar putea reduce salariile si pensiile ca urmare a starii de sinistru a stirnit reactii in lumea politica – afirmatia lui, catalogata de opinia publica ca intoarcerea la dictatura, a cauzat reactii si in mediul politic bacauan – daca penelistii si pesedistii au criticat dur, pedelistii nu au vrut sa se puna rau cu seful cel mare de la Bucuresti
Zilele trecute primul ministru Emil Boc a venit in fata opiniei publice cu asa zisa baza legala care ar sta la reducerea pensiilor, salariilor, ajutorului de somaj, etc. Premierul a pus pe tapet articolul 53 din Constitutia Romaniei, care i-ar da dreptul sa ia decizii radicale in situatii radicale. Imediat, opinia publica, clasa politica a sarit ca arsa, considerind ca initiativa Guvernului nu face decit sa intoarca tara cu 20 de ani in urma si sa ne duca din nou la dictatura. Mai mult, articolul din Constitutie invocat de Emil Boc nu are de a face cu criza economica si financiara ci cu dezastrele naturale. „Prevederile Art. 53 din Constitutie privitoare la Ordinea publica si siguranta nationala sint cele doua elemente care ne permit sa intervenim in acest caz, adica restringerea temporara a dreptului la pensie si salarii. Dupa 31 decembrie, ele vor fi majorate daca ne permite economia”, a declarat Emil Boc. Reactiile nu au intirziat sa apara, mai ales in rindul clasei politice, destul de sensibile in ultima perioada. Daca penelistii si pesedistii au criticat dur, pedelistii au tacut milc.
Guvernul, singurul sinistru real
Deputatul PML de Bacau, Tudor Chiuariu, expert in drept a explicat clar ca ceea ce invoca premierul este o aberatie. „Textul constitutional se refera la o situatie de sinistru deosebit de grav, la o calamitate naturala, independenta de vointa noastra. Or, criza nu este independenta de vointa noastra si mai ales a Guvernului, care nu a luat nici o masura sa o previna sau apoi sa o combata. In plus, daca se analizeaza si etimologic cuvintul se vede ca sinsitrul inseamna calamitate. Este o improvizatie gasita de Guvern pentru ca nu aveau o baza legala. Nu pot justifica astfel scaderea salariilor si a pensiilor pentru ca ceea ce s-a intimplat, criza, nu a fost independenta de vointa Guvernului”, a declarat Tudor Chiuariu. Senatorul PSD Radu Catalin Mardare a taxat si el in termeni duri afirmatiile liderului Guvernului. „Mi se pare o declaratie de o gravitate deosebita si sper sa o retraga, pentru ca altfel va trebui sa adoptam masuri de protest mult mai radicale decit pina acum. Trebuie sa aparam ceea ce am cistigat la Revolutie, bruma de libertate. Este grav sa invoci Constitutia pentru niste masuri cu care o foarte mica parte din opinia publica este de acord cu taierile otova a salariilor. Singura calamitate este Guvernul si de aceea avem nevoie de unul competent”, a declarat senatorul Mardare. Pedelistii tac insa milc cind vine vorba de sefii de partid din Capitala, preferind sa bage capul in pamint ca strutul. „Nu comentez nimic”, a declarat senatorul Gabriel Berca, presedintele interimar al PDL Bacau.
Articolul 53:
„Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertati poate fi restrins numai prin lege si numai daca se impune, dupa caz, pentru- apararea securitatii nationale, a ordinii, a sanatatii ori a moralei publice, a drepturilor si a libertatilor cetatenilor; desfasurarea instructiei penale; prevenirea consecintelor unei calamitati naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.
Restringerea poate fi dispusa numai daca este necesara într-o societate democratica. Masura trebuie sa fie proportionala cu situatia care a determinat-o, sa fie aplicata în mod nediscriminatoriu si fara a aduce atingere existentei dreptului sau a libertatii”.
ionut a zis
da .da ..si eu zic la fel …ca T. Chiuariu are mare dreptate…nu mai zic de Mardare….alta somitate…..din punctul meu de vedere astia 2 sunt niste derbedei politici aciuati pe aici prin Bacau …..cat despre Boc …..ce mai poti sa spui …istoria-l va aseza acolo unde ii este locul ….fie la gropa cu gunoi …fie la loc de cinste…
ion johny a zis
Titlul este cam neadecvat, si poate putin partinitor. Cand spui politicienii te gandesti la o majoritate reprezentativa pentru categoria politicienilor, nu la doi politicieni si aceia ai opozitiei, care evident nu pot fi 100% impartiali. Viitorul guvernului Boc depinde de ce va face in continuare. Daca vor lua masurile corecte, viitorul lui Boc ar putea fi asemanator cu al lui Margaret Tatcher. Eu sustin scaderea cheltuielilor cu salariile si asistenta sociala, dar daca se scad si cheltuielile cu achizitii de plasme, plapume si perne, masini etc. pentru ministere, ce reprezinta bani aruncati pe fereastra. Daca banii economisiti vor fi bagati in stimularea economiei, in investitii in infrastructura (la preturi corecte), in proiecte cu finantari europene, atunci va fi bine. Din pacate pentru Boc, sunt prea multi flamanzi in partid care vor sa se imbogateasca si prea multe datorii de platit la firmele ce au cotizat in campanie. Iar criza este departe de a se fi incheiat.