Participarea la discuții a fost benevolă. Polițistele cu statut vechi spun că nu s-au simțit hărțuite de colegi de-a lungul carierei. Oficialii delegați cu aceste verificări urmăresc să identifice practici discriminatorii în raport cu angajatele.
Ramona IONESCU, Florentin RADU
Verificările dispuse de ministrul Afacerilor Interne la inspectoratele de poliție județene cu privire la respectarea principiilor de etică și deontologie profesională au ajuns și în Bacău. Cele 138 de angajate din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Bacău au fost chemate la discuții cu echipe de specialiști din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și ai Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR). Din aceste echipe de verificare fac parte sociologi, psihologi, dar și ofițeri din structurile de control. „Cu ocazia acestor misiuni vor fi identificate situațiile care reprezintă atitudini neconforme reglementărilor în vigoare în relația șef-subordonat, practici discriminatorii în raport cu angajatele și alte aspecte care privesc climatul organizațional în interiorul acestor unități”, se arată într-un comunicat al MAI.
Participare benevolă
Din cele 138 de angajate ale IPJ Bacău, 24 sunt ofițeri, 85 sunt agenți și 29 fac parte din personalul contractual. Polițistele au răspuns la întrebări legate de eventuale acte de hărțuire ori discriminare pe criterii sexuale. Discuțiile cu echipele de verificare sunt confidențiale. „Lucrez de prea mult timp în Poliție și nu m-am confruntat cu situații discriminatorii. Am evoluat treptat în carieră și tot timpul am dat dovadă de seriozitate”, spune comisarul șef Valerica Manole, din cadrul IPJ Bacău. Controalele la inspectoratele județene de poliție sunt făcute din dispoziția ministrului de Interne, Radu Stroe, și urmăresc verificarea respectării principiilor de etică și deontologie profesională, pentru a fi identificate și sancționate practici discriminatorii în raport cu angajatele și alte aspecte neconforme.
La sindicat nu s-a plâns nimeni
Controlul făcut de reprezentanții MAI în Bacău a fost realizat sub formă de interviu. Nu a fost vorba despre niciun chestionar, după cum s-a vehiculat la alte inspectorate, iar discuția s-a limitat doar la câteva întrebări adresate angajatelor. Marian Pavel, liderul Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) Bacău, spune că nicio colegă nu s-a plâns vreodată că ar fi fost victima vreunei discriminări sau că ar fi fost hărțuită sexual. „Nu s-a ajuns la discuții de acest gen. Sper să nu avem surprize în urma evaluării, în sensul în care poate vreo angajată nu a avut curaj să ne vorbească nouă despre problemele sale sau nu a știut cui să se adreseze și să se fi destăinuit acum, văzând acest interviu ca pe o oportunitate”, a precizat liderul SNPPC Bacău.
Lasă un răspuns