– în lunile mai, iunie și iulie, băcăuanii vor afla de la polițiști cum își pot proteja casele de hoți – oamenii vor primi scrisori cu recomandări pentru protejarea locuinței și vor afla câte ceva despre profilul infractorilor
Ramona IONESCU
Timp de trei luni, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Bacău vor desfășura o campanie de prevenire a furturilor din locuințe, desfășurată în parteneriat cu Groupama Asigurări. Comisarul șef Vasile Oprișan, șeful Inspectoratului de Poliție Județean Bacău, spune că este a treia campanie de prevenire desfășurată în parteneriat, din anul 2011. „Proiectul «Nu-ți scăpa casa din ochi!» are scopul de a informa populația cu privire la furturile din locuințe – declară cms.șef Vasile Oprișan, șeful IPJ Bacău. Peste 10.000 de scrisori vor ajunge la băcăuani, iar prin intermediul acestora, oamenii vor afla cum se pot păzi mai bine de infractori. Este grav atunci când au loc furturi din locuințe, iar vecinii nu au reacții la astfel de întâmplări. Este foarte important să sune imediat la poliție, pentru a prinde infractorul cât mai repede”. În această campanie vor fi angrenați polițiști de proximitate și de la Serviciul de Investigații Criminale, care au atribuții de prevenire și de descoperire a autorilor. Conform datelor statistice, de la începutul anului și până în prezent, în Bacău, au fost comise 187 de furturi din locuințe. „Cele mai multe fapte s-au comis în intervalul orar 18.00 – 04.00, în majoritatea cazurilor, hoții căutând bani (29,9 la sută), electronice (21,2 la sută), telefoane (16 la sută) sau bijuterii – a declarat Oprișan. În ceea ce privește prejudiciile produse, acestea sunt între 100 și 500 de lei (22,3 la sută) și între 500 și 1.000 de lei (în procent de 15,3 la sută)”. Ca mod de operare, în 63 la sută din cazuri, s-a intrat în case/gospodării prin escaladarea gardurilor/ferestrelor sau forțarea sistemelor de protecție. Într-un procent de 36 la sută, hoții au profitat de neglijența sau naivitatea proprietarilor, câștigându-le încrederea acestora pentru a le intra în locuințe. Deși numărul infracțiunilor este mare, comparativ cu anul 2012, numărul furturilor din locuințe a scăzut cu 36 de fapte.
Profil de infractor
Având experiența faptelor anterioare, polițiștii au făcut un profil al autorilor. „În 89 la sută din cazuri, autorii sunt bărbați și au vârsta cuprinsă între 14 și 40 de ani – a spus inspectorul principal Narcisa Butnaru, purtător de cuvânt la Inspectoratul de Poliție Județean Bacău. Mulți dintre ei sunt de etnie romă, nu au ocupație, provin din familii dezorganizate, sunt necăsătoriți și au antecedente penale”. Polițiștii spun că hoțul muncitor își atribuie false identități și calități – instalator, electrician, lucrător la deratizare, utilități. Este îmbrăcat de obicei cu echipamente gen salopetă, care să sugereze apartenenţa la diferite instituții. Are asupra sa mai multe tipuri de legitimații false cu diverse nume, în funcție de calitatea pe care și-o atribuie. Hoțul oportunist este acela care profită de uși/geamuri lăsate deschise de către proprietari. El va fi îmbrăcat sport – trening, adidași care imită mărci cunoscute, șapcă, ochelari de soare. Hoțul semi-mascat este tipul comun de spărgător prin efracție. Este îmbrăcat cu haine închise la culoare, blugi, geacă, poartă un fes pe cap, cât mai mult tras pe ochi, care, eventual se poate transforma și în cagulă. Are asupra sa un rucsac cu scule, gen pontoarcă, ruptor, leră, mănuși. Hoțul intelectual este îmbrăcat decent sau elegant, poartă cravată, ochelari și are asupra sa o geantă diplomat în care, în loc de documente, are instrumente de spargere.
Lasă un răspuns