Activitatea Inspectoratului de Poliție Județean Bacău pe primele șase luni ale anului a fost prezentată vineri, în cadrul unei conferințe de presă, de șeful instituției, chestorul Vasile Oprișan.
Conform statisticilor, polițiştii județului Bacău au efectutat, în prima jumătate a acestui an, 613 razii şi acțiuni cu efective lărgite în zonele cu potențial criminogen și 2.614 controale directe, ocazie cu care au fost descoperite în flagrant 1.008 infracțiuni. Au fost efectuate 1.564 verificări la sisteme de pază și au fost aplanate 1.248 stări conflictuale. Polițiștii au desfășurat cercetări față de 7.504 persoane bănuite de săvârșirea unor infracțiuni. Au fost reținute 187 de persoane, iar față de 118 persoane au fost dispuse măsuri de supraveghere judiciară, din care 24 de persoane au fost arestate la domiciliu, iar 94 de persoane s-au aflat sub control judiciar. În exercitarea atribuțiilor de serviciu, polițiștii au aplicat în perioada ianuarie-iunie 2014 un număr de 55.827 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 105.956.500 lei. Dintre acestea 40.717 sancțiuni s-au aplicat pentru nerespectarea normelor privind circulația pe drumurile publice, 10.767 pentru încălcarea normelor de conviețuire socială, 1.392 pentru activități comerciale ilicite, iar 352 pentru abateri de la normele privind paza bunurilor și a obiectivelor.
Totodată, în prima jumătate a anului 2014, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Bacău s-a înregistrat o diminuare cu 9,4% a numărului infracțiunilor sesizate, înscriindu-se astfel în trendul existent la nivel național.De altfel, înjudețul Bacău, infracționalitatea sesizată se situează cu 15,9% sub valorile înregistrate în anul 2009. Din analiza datelor statistice existente, în ceea ce priveşte situația operativă, a rezultat că în primul semestru al anului 2014 infracționalitatea sesizată contra persoanei înregistrează o diminuare cu 9,6%, cu o creștere de patru cazuri la infracțiunile de omor și tentativă de omor. Infracțiunile de furt sesizate în 2014 sunt în scădere față de 6 luni 2013, cu 11,6%, atât în mediul urban (-13,6%), cât și în mediul rural (-9,4%), iar la nivel județean se înregistrează o scădere de 16,4% a furturilor din locuințe sesizate.
Sesizările de furt din societăți comerciale au scăzut cu 34,2%. Dintre acestea, furturile de pe raft scad cu 32,9%, iar cele prin efracție cu 51,1%. În semestrul I 2014, în județul Bacău au fost sesizate cu 132 de furturi din autoturisme, mai multe decât în perioada similară a anului precedent. Pentru prima jumătate a anului 2014 s-a constatat o scădere cu 36,3% a infracțiunilor de tâlhărie sesizate.
Totodată, la jumătatea anului se constată o reducere cu 13,3% a infracționalității stradale, care se manifestă atât în mediul urban (-10,1%), cât și în mediul rural (-38,1).
În această perioadă au fost reținute în vederea suspendării 2.053 permise de conducere şi 1.235 certificate de înmatriculare și s-au înregistrat 107 accidente grave, din care 68 pe raza administrativ-teritorială a municipiului Bacău și localitățile rurale corespondente secțiilor rurale din subordinea Poliției Municipiului Bacău. În urma producerii acestor evenimente rutiere, 20 de persoane au decedat, iar 101 au fost rănite grav. În primele șase luni din acest an, în județul Bacău au fost sesizate de 24 de infracțiuni comise în unitățile de învățământ şi două în imediata apropiere a acestora. Din cele 26 de infracțiuni sesizate, 12 au fost loviri, 11 furturi și trei de altă natură. A scăzut numărul elevilor implicați în comiterea unor fapte penale, de la 21 în 2013 la 9 în anul 2014. De asemenea, numărul elevilor victime ale unor infracțiuni a scăzut cu 7 (de la 28 la 21). “Pentru semestrul II din anul 2014 – spune chestorul Vasile Oprișan – activitățile ce se vor desfășura de către polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Bacău vor urmări îndeplinirea obiectivelor principale stabilite: creșterea gradului de siguranță și protecție pentru cetățeni și combaterea infracționalității, creșterea gradului de siguranță rutieră și asigurarea unui climat de legalitate mediului de afaceri”.
Frumoase cifre statistice domnule chestor. Dar nu spuneți nimic despre hoții protejați de polițiștii domniei voastre. Adică cei prinși în flagrant de unii polițiști și scăpați basma curată de alți polițiști. Și aici știți că mă refer la un infractor (dovedit) pe numele lui adevărat dochiei petru – care, din cauză că a fost lăsat liber la furat , a ajuns și primar la letea veche.
Aș fi tare curios să spuneți (peste cifrele prezentate statistic), dacă cele 3 dosare de evaziune fiscală au fost finalizate cu trimitere în judecată (ținând cont că sunt mai vechi de 5 ani), dacă dosarul cu furtul de cai din 2009 a fost finalizat cu propunere de trimitere în judecată, dacă doasrul electoral din 2012 a fost finalizat cu propunere de trimitere în judecată, dacă , dacă în urma perchezițiilor efectuate la fosta lui vilă din Ruși Ciutea ați declanșat procedurile judiciare pentru fapte de evaziune fiscală, dacă în urma informațiilor primite ați declanșat verificări cu privire la îngrășămintele chimice aduse din ukraina și ambalate în saci de amurco, la frauda electorală de la alegerile europarlamentare, la sesizările pe care le-ați avut cu privire la stavarche, benea etc. și la care nu ați mișcat un deget. Cred că astea precum și la multe altele ar trebui să răspundeți. Dacă aveți curaj domnule chestor! restu-i vrăjeală…..
Vrem ordine in SASCUT cu infractiunile funciare facute de ex primarul Rauta dosar masluit de un an la politie si alte infractiuni acoperite de politie, DNA cunoaste aceste lucruri .