– clienții matinali ai barurilor au fost trimiși la ore – zeci de elevi care absentau de la cursuri au avut de dat explicații în fața directorilor și a părinților – doi „șmecheri” nu au vrut să se legitimeze u prin astfel de acțiuni, polițiștii vor să combată absenteismul în rândul elevilor
Ramona IONESCU
Aproape 40 de elevi din 11 unități de învățământ băcăuane au fost surprinși miercuri dimineață în cafenelele și barurile din oraș. Mai multe echipaje de poliție au organizat un control în unitățile de alimentație publică, în vederea depistării elevilor care lipsesc de la cursuri. „Au fost verificate unitățile de alimentație publică din apropierea școlilor și liceelor din municipiul Bacău, acțiunea având rol preventiv. Polițiștii au verificat 28 de unități de alimentație publică, în care au legitimat 39 de elevi care absentau de la cursuri. Doi elevi au fost sacționați contravențional conform Legii nr. 61/1991, pentru că au refuzat să se legitimeze”, a declarat inspectorul Narcisa Butnaru, purtător de cuvânt la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Bacău. Directorii unităților de învățământ au fost înștiințați cu privire la preocupările chiulangiilor, urmând să fie luate măsuri administrative.
Scăpați de sub control
Săraci sau bogați, elevii găsesc de fiecare dată resurse pentru a se distra. La o cafea, o apă sau un suc, orele trec mult mai ușor, iar compania colegilor nu se compară nicidecum cu rigurozitatea profesorilor. Unii chiulesc de plăcere, alții de plictiseală, iar cei care sunt la prima abatere vor să vadă cum e să chiulești. „Recunosc că sunt îndrăgostit de o fată și aș face orice să stau în preajma ei, cât mai mult timp. Uneori realizez că trebuie să trag linie între preocupările școlare și activitățile extrașcolare, dar mă las luat de val și zic că nu-i un capăt de țară dacă am câteva absențe. Acum, că am fost prins în fapt, trebuie să pun capul în pământ, să-mi recunosc greșeala și să le promit părinților că mă îndrept”, spune Tudor, elev în clasa a XI-a, la Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu”. La polul opus l-am întâlnit pe Taz, o figură cunoscută în Colegiul Tehnic de Comunicații „N.V.Karpen”. Se pare că de curând a fost implicat într-o bătaie, iar acum nu știe cum să îndrepte lucrurile. Mai mult, familia băiatului agresat a făcut plângere la poliție, iar Taz și amicii săi fac obiectul unor cercetări. Băiatul bătut s-a ales cu un dinte spart și mai multe vânătăi, iar părinții i-au scos certificat medical. Taz vrea să pară un dur și nu dorește „s-o dea la pace cu băieții”. La cei 16 ani ai săi, e mândru de prestația sa și de renumele pe care l-a căpătat. Este tatuat pe mână și îi place să vorbească tare, să fie auzit. Nu realizează însă că un unchi bine plasat într-o funcție nu va putea să-l salveze de fiecare dată de la belele.
Lasă un răspuns