Poluarea este unul dintre motivele principale din cauza căruia ne îmbolnăvim. Deșeurile aruncate la întâmplare contaminează apele, aerul și pământul și, inevitabil, substanțele nocive ajung în organismul nostru, cauzând diferite tipuri de cancer, boli cardiovasculare, respiratorii, tiroidiene și așa mai departe.
De fiecare individ în parte depinde ca mediul în care trăiește să fie unul curat, deci sănătos. Colectarea selectivă a deșeurilor este cel mai simplu și unul dintre cei mai importanți pași în acest sens. De aceea, echipa SOMA și ADIS Bacău au dat startul unei noi campanii de conștientizare intitulată „Pentr-un viitor curat, colectăm separat”.
Anual, locuitorii și firmele din România trimit aproape 270 milioane de tone de gunoi la depozitele de deșeuri, din care doar 13% sunt reciclate. Puțini dintre noi știm că aproape 80% din tot gunoiul din depozitele de deșeuri ar fi putut fi reciclat.
„Colectează separat, Fii responsabil și Ajută planeta nu sunt simple sloganuri, ci reprezintă o realitate pentru mulți dintre noi, o realitate pe care o clădim zilnic în speranța că vom reuși să producem schimbări care să ajute mediul înconjurător în lupta împotriva poluării. Anual, milioane de oameni mor din cauza poluării aerului, motiv pentru care fiecare dintre noi ar trebui să înceapă (dacă nu a început deja) să facă gesturi mici, dar cu impact foarte mare!”, au precizat reprezentanții SOMA Bacău.
Colectarea selectivă este un gest de normalitate într-o societate civilizată și nu este deloc greu de realizat, atât timp cât se respectă câteva reguli foarte simple: fiecare deșeu își are locul în containerul destinat lui: plastic și metal – în pubela galbenă (în zona de case/mediul rural, în pubela galbenă se aruncă și hârtia/cartonul); hârtie și carton – în pubela albastră; sticlă – în pubela verde; gunoi menajer – pubela neagră/metalică.
SOMA Bacău folosește autospeciale dedicate fiecărui tip de deșeuri: „În zilele când avem programat să ridicăm și deșeurile reciclabile dintr-o zonă, avem pe teren două autocompactoare care ridică separat deșeurile: în una se încarcă doar deșeurile reciclabile, iar în altă mașină se încarcă doar deșeurile reziduale”, a transmis SOMA Bacău.
Recipientele de plastic, metal sau sticlă, pe care le aruncați, trebuie să fie clătite în prealabil, dacă sunt murdare. De preferat, PET-urile se presează bine înainte de a le pune în pubela galbenă, pentru a ocupa cât mai puțin loc. Același lucru este valabil și în cazul cartoanelor, pe care fie le rupeți, fie le împăturiți bine înainte de a le depozita în containerul albastru (nu aruncăm în pubela albastră cartoane/hârtie murdare cu resturi alimentare sau îmbibate cu ulei).
Pentru mai multe informații legate de colectarea selectivă, inclusiv a deșeurilor periculoase, voluminoase sau care provin din construcții, accesați Ghidul de colectare selectivă disponibil pe site-ul Soma Bacău.
Lasă un răspuns