Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Bacau (OJCA) a inceput, in aceasta saptamina, un regal de intilniri pentru instruirea pomicultorilor – cu state mai vechi sau mai noi in domeniu – in ceea ce priveste plantarea si intretinerea ca la carte a livezilor sau a plantatiilor casnice, tot mai prezente in ultimul timp pe linga noile constructii rezidentiale. Prima intilnire de acest fel, din anul in curs, a avut loc in comuna Poduri, pe un domeniu privat, in prezenta unui grup din care nu au lipsit, ca de obicei la asemenea manifestari, oameni de afaceri interesati de potentialul economic al pomiculturii. Intilnirea a avut loc intr-o livada complexa, situata in gavanul dintre dealurile din zona Poduri, bagate, joi, 5 martie, cu capurile in ceata mai ceva decit Alpii elvetieni si murate de o vreme umeda si rece, ignorata insa de cursantii mobilizati, ca la carte de inimosul consultant zonal, inginerul Ion Atanasoaie.
Nu a fost pentru prima data de cind urmarim actiunile de acest gen ale OJCA Bacau – din ultimii patru-cinci ani -, cind specialistii au avut in fata, mai mult ca oricind, interesul asistentei pentru latura economica a pasiunii pentru pomicultura. „Daca pina acum citiva ani am scolit efectiv pomicultori de ocazie, in cursurile din cadrul Centrului nostru – ne-a declarat inginerul Florin Acatrinei, sef de serviciu la OJCA Bacau – si daca la alte sedinte de instruire pentru intretinerea pomilor au participat, de obicei, oameni obisnuiti, acum am avut de a face, dintr-o data, cu oameni care se intereseaza de cistigul pe care il pot obtine dintr-o pasiune onorabila, deci dintr-un business efectiv”.
Lectia de pomicultura a inginerului Florin Acatrinei, doctor in domeniu, a fost, altfel, una normala: cum se planteaza, cum se taie pomul, cum se trateaza livada cu pesticide si insecticide. La ce spunea specialistul, intrebarile de genul „cind sa plantez?”, „cu ce sa tratez?” erau deja obisnuite. „Multi cred ca se pricep sa intretina un pom – le spunea Florin Acatrinei -, dar nu se gindesc ca de la el pot obtine mai mult cu un dram de stiinta, prin a-l ingriji. Multi taie pomii ca pe gardul viu, pomul cere insa echilibru, asa cum cere si viata omului”. La lectiile de pomicultura ale inginerului Florin Acatrinei vin multi. Citi si aplica ceea ce invata, nu stim. Dar cei care, la Moinesti, se interesau de cit costa infiintarea unui hectar de livada, daca programele europene de finantare ii pot ajuta cu ceva si cum, cred ca aveau ceva mai mult in gind decit a planta citiva pomi pe linga vila.
Lasă un răspuns