În ultima vreme tot mai multe apeluri pentru te miri ce și mai nimic pun pe drumuri echipaje de pompieri. Oamenii s-au obișnuit să sune la pompieri și să le ceară ajutorul pentru pisici urcate în copaci sau pe acoperișuri, animale căzute în gurile de canalizare, oameni urcați pe cine știe ce turle de biserici sau primării care amenință că nu coboară de acolo pînă nu vine primul ministru să vorbească cu ei, sau, și mai rău, anunță incendii care nu există. Asta pentru că reglementările în vigoare nu prevăd nici un fel de plată a acestor servicii, care implică consum de combustibil și prezența echipajelor de pompieri, în condițiile în care alarma se dovedește falsă. Este drept că legea pedepsește alarmarea inutilă a forțelor de ordine din România, dar este greu de aplicat, întrucît, în absolut toate cazurile, fără excepție, este necesar flagrantul. Cum acesta este greu de realizat, dacă nu chiar imposibil, oamenii s-au obișnuit să apeleze la pompieri ca la un fel de moașe comunale, ale căror servicii sînt gratuite.
Cel mai recent caz este al unui tînăr din satul Fîntînele, comuna Hemeiuși care a căzut într-o prăpastie. Chemați la fața locului, pompierii s-au prezentat repejor cu serviciul de descarcerare, l-au scos din prăpastie, i-au dat primul ajutor tînărului și l-au identificat în persoana lui Adrian Neculai Mirică, de 25 de ani. La fața locului a sosit și o salvare, care l-a dus la spital și l-a internat prin serviciul de urgențe. Aici, medicii de la secția ortopedie l-au pus într-un corset de gips și a doua zi i-au dat drumul acasă. Pînă aici nu este nimic de reproșat nimănui. Numai că Mirică a ajuns în prăpastie pentru că era beat mort și mai mergea și pe o bicicletă. Destul de recent, pompierii au făcut un drum degeaba la o altă localitate din județ, unde s-a dovedit a nu fi nici un incendiu. „Luna trecută am fost anunțați de cei de la Salvare că într-o localitate a izbucnit un incendiu cu victime. Am plecat cu două echipaje de la noi și cu cel al salvării și, cînd am ajuns, nu era nimic acolo. Nu am avut pe cine sancționa, pentru această alarmare falsă, pentru că cei care au făcut apelul au avut grijă să sune întîi la Salvare și să anunțe dezastrul, aceștia au luat anunțul de bun, ne-au alertat și pe noi și așa au pus degeaba pe drumuri două instituții”, ne-a declarat colonelul Mihai Simionescu, comandantul Grupului de Pompieri militari Bacău.
Ultimele situații în care au fost chemați pompierii s-au petrecut în localitățile Oituz și Tîrgu Ocna. În ambele situații, cîte un localnic nemulțumit de modul în care au înțeles autoritățile locale să le rezolve problemele s-au urcat, unul pe turla bisericii din satul Poiana Sărată, iar celălalt pe acoperișul primăriei din Tîrgu Ocna. Un alt caz, antologic, este cel al unui bolnav psihic din comuna Săucești, care a anunțat la poliție că a văzut pe cineva intrînd într-o gură de canalizare și după trei ore încă nu ieșise de acolo. Deși autoritățile știau de boala bărbatului, nu au putut ignora anunțul făcut de acestal. Așa că la fața locului s-au prezentat și salvarea și polițiștii și echipajul de descarcerare al pompierilor. Pînă la urmă, s-a dovedit că anunțul a fost făcut de bărbat pe fondul bolii care îi producea halucinații. Cert este că nimeni nu plătește serviciile pompierilor în caz de alarmă falsă sau, cum a fost cazul tînărului Mirică, de accidentare din vina sa. Asta pentru că nu există nici o reglementare care să-i oblige pe bețivi și tot felul de nemulțumiți să suporte din propriul buzunar luxul de a fi asistați de pompieri sau de alte servicii sociale de strictă necesitate. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns