Atunci cînd oamenii acordă prea multă atenție plăcerii de a mînca, dincolo de necesitatea strictă de a se hrăni pentru a face față eforturilor zilnice și ajung la excese periculoase, se expun riscurilor de îmbolnăvire. O alimentație neechilibrată, în care predomină doar anumite alimente, poate produce nu numai modificări organice, ci și comportamentale. De aceea, vechii preoți – indiferent de religie – au hotărît ca, în funcție de clima din regiunea în care trăiau, cît și de riscurile de îmbolnăvire existente, au impus prin precepte religioase perioade de regim alimentar de dezintoxicare, de cruțare a organismului.
În religia creștină, posturile reprezintă perioade în care credincioșii au ocazia să se debaraseze de excesul de proteine animale, grăsimi, glucide. Aceasta asigură o stare fizică foarte bună, permițînd credinciosului să aibă și o atitudine mai potrivită față de actul religios. Renunțarea la plăcerile gastronomice este un mic act de smerenie, care reamintește fiecăruia despre modestie, abținere în fața tentațiilor nesănătoase. Pe de altă parte, excesul de carne în alimentație poate crește semnificativ agresivitatea și cruzimea consumatorului, îndepartîndu-l de sentimentele de iubire, toleranță și într-ajutorare.
Postul nu presupune, însă, doar o alimentație lipsită de „dulce”, ci și o dietă bine echilibrată, care presupune combinarea, la fiecare masă, a alimentelor acre, amărui, dulci, picante și sărate. Trebuie subliniat că fiecare din aceste tipuri de alimente are un rol benefic asupra sănătății, dar, în același timp, pot fi dăunătoare dacă sînt consumate în exces. Astfel, excesul de alimente acre poate afecta splina, stomacul, musculatura sau cavitatea bucală (stomatite, afte); excesul de alimente amare poate tulbura aparatul respirator, intestinul gros (diaree), pielea și părul; cele dulci pot provoca boli ale rinichilor, vezicii urinare sau ale sistemului osteo-articular; cele picante, în exces, pot afecta ficatul, colecistul, ochii sau tendoanele, în vreme ce excesul de alimente sărate va ataca sistemul cardio-vascular și intestinul subțire. Există, însă, și alimente care nu au nici unul din aceste gusturi, dar care au aceleași efecte asupra sănătății. De aceea, ele se încadrează în denumirea de miresme.
Mulți credincioși care respectă cu strictețe perioadele de post religios pot avea mari probleme de sănătate după terminarea restricțiilor: organismul lor intră într-un dezechilibru major și nu mai poate face față unei alimentații abundente în preparate din carne, ouă și lactate. (E.S.)
Lasă un răspuns