• pe lîngă avere, moștenitorii se vor trezi pe cap cu datoriile proprietarilor decedați • cei care cumpără cu rea-credință active de la debitorii insolvabili vor plăti datoriile acestora • majorările de întîrziere se transformă în dobînzi pentru neplata la termen • pentru sumele nerestituite la timp, statul va plăti dobînzi
Pentru prevenirea evaziunii fiscale prin vînzarea activelor firmelor cu datorii la bugetul de stat, Guvernul a elaborat o Ordonanță de Urgență care introduce unele restricții și responsabilități atît pentru vînzători, cît și pentru cumpărători. De asemenea, datoriile nu se consideră stinse odată cu moartea proprietarilor, deoarece obligațiile bugetare neachitate de debitor vor fi plătite de moștenitorul care a acceptat succesiunea datornicului decedat, de cel care preia în totalitate sau parțial drepturile și obligațiile debitorului, de persoana căreia i s-a stabilit răspunderea în conformitate cu prevederile legale referitoare la faliment sau de asociații ori acționarii la firma debitoare. Nici înstrăinarea de active nu va mai fi atît de simplă, cumpărătorii fiind responsabili dacă achiziționează bunuri de la o societate cu datorii. Potrivit actului normativ, ce va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial, pentru obligațiile bugetare restante ale debitorului declarat insolvabil vor răspunde solidar cu acesta persoanele fizice și juridice care, în cei trei ani anteriori declarării insolvabilității, cumpără cu rea-credință sau dobîndesc în alt mod active de la debitorii care își provoacă în acest fel insolvabilitatea și administratorii, asociații sau acționarii semnificativi care au provocat insolvabilitatea prin înstrăinarea sau ascunderea cu rea-credință, sub orice formă, a bunurilor mobile și imobile ori prin nedeclararea schimbării sediului social. Ordonanța mai prevede înlocuirea noțiunii de majorare de întîrziere cu cea de dobîndă pentru neplata la termen a obligațiilor bugetare, precum și acordarea unei dobînzi pentru sumele ce urmează a fi restituite după efectuarea compensărilor, în cazul în care restituirea nu are loc în termenele prevăzute de lege. Valoarea acestor dobînzi se va stabili prin Hotărîre de Guvern, periodic, în funcție de rala inflației. A mai fost stabilită ordinea de stingere a creanțelor bugetare, plata obligațiilor urmînd să se efectueze de către debitori, distinct, pe fiecare impozit, taxă, contribuție sau alte venituri bugetare, inclusiv dobînzi și penalități de orice fel. Prioritate vor avea obligațiile bugetare cu termene de plată în anul curent, urmate de obligațiile bugetare reprezentînd impozite, taxe, contribuții și alte venituri bugetare datorate și neachitate la 31 decembrie a anului precedent, în ordinea vechimii, dobînzi, penalități de întîrziere și obligații bugetare cu termene de plată viitoare.
A scăzut cu 0,3 la sută cota majorărilor de întîrziere
Printr-o Hotărîre de Guvern, publicată în Monitorul Oficial 640/29 august 2002, cota majorărilor de întîrziere datorate pentru neplata la termen a obligațiilor bugetare constînd în impozite, taxe, contribuții și alte sume reprezentînd venituri bugetare este, de la începutul acestei luni, de 0,07 la sută pentru fiecare zi de întîrziere. Cota majorărilor datorate pe perioada amînării sau eșalonării la plată a obligațiilor bugetare este de 0,07 procente pentru fiecare zi calendaristică a acestei perioade. Pentru obligațiile bugetare la care s-au acordat amînări și/sau eșalonări la plată aflate în curs de derulare se datorează majorări tot în cotă de 0,07 la sută. Pînă la 1 septembrie, cota majorărilor de întîrziere era de 0,1 procente.(Florin POPESCU)
Lasă un răspuns