O vară cu precipitații prea multe a fost un scenariu la care fermierii băcăuani obișnuiți de regulă cu seceta nu s-au așteptat anul acesta. Ploile însemnate și foarte dese, inundațiile și grindina fac ca pagubele înregistrate anul acesta să ajungă și la sută la sută la anumite culturi, pe anumite suprafețe.
„Toate culturile au fost afectate de băltire, inundație, putrezire. Deocamdată nu putem face o apreciere, dar pierderile sunt între 50 și 100 la sută”, explică Laurențiu Baciu, fermier, președintele LAPAR România.
Rapița a fost printre primele afectate. Deși coaptă, după rafalele de vânt și ploaie aceasta a încolțit, s-a maturat în spic. A urmat grâul. „Am pierdut pe suprafețele unde a bătut gheața două tone la hectar. Pe 25 de hectare am pierdut un miliard. Niciodată nu am fost așa de afectat. Unde n-a fost grindină, a fost ploaie sau vânt, în altă parte a venit inundația. Floarea soarelui se mănează. Deocamdată, tragem speranță că vom scoate producții mai bune la porumb, ca să tragem linie și să nu rămânem cu datorii”, explică și Daniel Ciobanu, fermier.
Nu este singurul în această situație, suprafețe mari arabile din județ fiind afectate de atâtea ploi. Acum, speranța unei despăgubiri vine de la minister, pentru că polițele de asigurare au fost valabile până la 1 iulie, iar la grâu, de exemplu, nu s-a recoltat la timp. Ministerul a cerut o evaluare a pagubelor, așadar comisii mixte au fost deja în teren și au întocmit rapoarte. „Deocamdată, datele sunt în curs de centralizare, dar fiind foarte mult volum de muncă, mai durează. Abia apoi vom vedea dacă va exista sprijin și în ce formă se va acorda el”, a declarat Simona Barzaghideanu, director al Direcției Agricole Bacău.
Lasă un răspuns