Urmare a articolului publicat ieri în cotidianul nostru și în care era relatată pățania unui copil de 12 ani care a fost la un pas să își piardă viața după ce a căzut într-un bazin ce aparține „Agricolei Internațional”, conducerea societății amintite ne-a remis un comunicat care cuprinde cîteva precizări pe care le prezentăm în rîndurile de mai jos.
„S.C. Avicola S.A. Bacău are în administrare două ferme de creștere păsări zona Șerbănești. Fermele au fost înființate în anul 1995. Conform legislației de ape și mediu existente la acea vreme, colectarea dejecțiilor și apelor uzate se făcea în batalul special amenajat, amplasat în satul Holt, comuna Letea Veche.
În momentul construirii și punerii în funcțiune a acestui batal au fost respectate prevederile legale în vigoare la acea dată. Începînd cu anul 1992, S.C. Agricola Internațional S.A. Bacău, preluînd în locație de gestiune societatea Avicola, a executat și evacuarea dejecțiilor din fermele din această zonă.
Aceste modernizări, executate înainte de apariția noii legislații de mediu, au constat în montarea de baterii ecologice, import Germania, cu evacuarea uscată a dejecțiilor, care sînt depozitate într-un spațiu special amenajat în incinta fermei. Ca atare, în actualul batal sînt evacuate numai apele pluviale și apele provenite de la spălarea halelor după depoluare. Sub nici o formă în acest batal nu sînt transportate ape uzate provenite de la sacrificarea păsărilor. Aceasta operație se execută la Abatorul de păsări situat în Calea Moldovei, de unde apele uzate sînt evacuate în canalizarea orășenească după o prealabilă epurare.
Investițiile executate și puse în funcțiune din anul 1995 – ferma nr.5 – și anul 2001- ferma nr. 23 – au însumat circa 15 milioane DM.
Urmărind încadrarea în legislația actuală de mediu și ape pe lîngă lucrările de modernizare în tehnologie, societatea noastră are întocmite programe de etapizare și programe pentru conformare care prevăd măsuri pentru dezafectarea batalului (existența acestuia nu mai este justificată) și construirea unei stații de epurare pentru apele provenite de la spălări hale păsări.
Aceste investiții se vor finaliza conform programelor aprobate de autoritățile locale și centrale de ape și mediu, în anul 2007, valoarea estimată a acestor lucrări fiind de 560 mii USD.
Pînă la finalizarea acestei etape, starea de siguranță a batalului este urmărită în permanență de către societatea noastră și verificată periodic de către autoritățile locale de mediu și ape”.
(Vicepreședinte- ec. Grigore HOROI)
Lasă un răspuns