Spitalul Municipal de Urgență Moinești își va schimba titulatura din această vară. Unitatea va deveni spital clinic, după ce a îndeplinit ultimul pas necesar în această direcție, și anume înființarea unei secții clinice de chirurgie generală. SMU Moinești devine astfel singurul spital din țară cu o astfel de secție, fără să fie într-un oraș universitar.
La începutul lunii martie a acestui an, prin Ordinul nr. 1342 emis de Ministrul Sănătății s-a aprobat în actuala structură organizatorică a Spitalului Municipal de Urgență Moinești înființarea Secției Clinice de chirurgie generală prin reorganizarea secției chirurgie generală. La baza luării deciziei Ministrului Sănătății – Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila au stat solicitarea Facultății de Medicină din cadrul Universităţii “Transilvania” din Brașov, avizul Ministerului Educaţiei, hotărârea Consiliului de Administraţie al Spitalului Municipal de Urgență Moinești şi dispoziţiile Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății și dispozițiile Ordinului comun al MSP-MECT din 2007 privind colaborarea dintre spitale şi instituţiile de învăţământ superior medical.
Ce înseamnă noua secție clinică?
Statutul de Secție Clinică de Chirurgie aduce beneficii pe mai multe planuri, respectiv: diversificarea serviciilor medicale cu profil chirurgical și creșterea calității actului medical prin actualizarea permanentă la standardele internaționale a pregatirii profesionale, dotarii și a tehnicilor folosite, susținerea activităților universitare și postuniversitare privind formarea tinerilor chirurgi în cadrul programului de rezidențiat, lărgirea oportunităților ca Spitalul din Moinești să devină un mediu profesional emblemă pentru medicii cu experiență și nu în ultimul rând realizarea și dezvoltarea programelor axate pe cercetare ştiinţifică şi pe educaţie medicală continuă.
Odată cu dobândirea statutului de Secție Clinică pentru secția de chirurgie generală, în cadrul Spitalului Municipal de Urgență Moinești se vor putea desfășura activități de învățământ medical universitar și postuniversitar adresat studenților și medicilor rezidenți aflați sub directa coordonare a cadrelor didactice (Prof. Dr. Cotirlet Adrian, Sef de lucrari lector Dr. Hogea Mircea, Sef de lucrari lector Dr. Munteanu Codrut), fiind posibilă realizarea unor activități de cercetare clinică/studii clinice în cadrul Departamentului de Cercetare Medicală a spitalului, existent încă din anul 2008, acreditat de Academia de Științe Medicale din România și atestat conform deciziei nr. 9673/2008 de Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică.
În ultimii ani s-a observat o creştere a adresabilităţii și a complexității cazuisticii chirurgicale, argumentată de prestarea serviciilor medicale către asiguraţii care provin în proporţie de 18% din Municipiul Moinești, 66% din judeţul Bacău, 16% din alte judeţe.
Întreaga echipă de specialiști chirurgi ai spitalului tratează anual, atât în regim de internare continuă cât și de zi (11853 de pacienți în anul 2023), programat sau în regim de urgență, pacienți cu diferite patologii chirurgicale. În anul 2023 s-au efectuat 2071 intervenții chirurgicale, în cele 4 săli de operație din Blocul operator, care a fost renovat conform standardelor europene în anul 2022, printr-un proiect realizat în parteneriat cu Consiliul Județean Bacău și Consiliul Local Moinești.
S-au efectuat peste 15.000 de intervenții chirurgicale laparoscopice iar rezultatele au fost prezentate la congrese naționale și internaţionale (SAGES 2016, Boston, Academia Franceză de Chirurgie 2021, EAES 2023 Roma). Participarea cu lucrări ştiinţifice ne ofera posibilitatea de a face cunoscută propria activitate, inclusiv permanenta preocupare pentru modernism și ancorare în tendințele actuale internaționale.
Ultimul pas spre titulatura de Spital Clinic
Crearea noii secții este ultimul pas pe care SMU Moinești îl mai avea de făcut pentru transformarea spitalului într-unul clinic. „Pe lângă această cerință, conform legii, mai sunt multe altele, pe care, din fericire, le îndeplinim. Sperăm să putem finaliza procesul până la Zilele Spitalului Moinești, care vor avea loc în iulie”, a precizat managerul unității medicale, prof. univ. dr. Adrian Cotîrleț.
Data nu coincide însă numai cu zilele spitalului, ci și cu data de 1 iulie, atunci când se negociază noul contract cadru cu Casa de Asigurări. Astfel, finalizarea procesului de transformare a spitalului ar duce și la un beneficiu financiar pentru unitatea medicală din Moinești.
Prof. Rodica Hanu a zis
Pentu oameni superiori ca Domnul prof univ dr ADRIAN COTARLET nu exista lift către fericire trebuie urcat pe scări. Felicitari pentru aceasta treaptă și pentru care vor urma! Divinitatea a fost darnica cu această unitate medicala având un asa manager. Îi mulțumim!