• parohul Ioan Epure l-a agresat pe fotoreporterul „Ziarului de Bacău”
Biserica din Cimitirul Central din Bacău a devenit subiectul unei controverse în care sînt implicare Primăria municipiului Bacău și Episcopia Romanului. Printr-o adresă către autoritatea bisericească de la Roman, Dumitru Sechelariu, primarul municipiului Bacău, anunță că „începînd cu 1 ianuarie 2003 noi vom retrage dreptul de a folosi această biserică de către parohia „Sfînta Treime” din Bacău”. Primăria municipiului a hotărît să administreze „direct de către noi și pusă în mod egal pentru toate cultele și parohiile din municipiul Bacău”. Hotărîrea este urmare a faptului că „prin atribuirea acestei biserici unei singure parohii, s-a creat o mare nemulțumire în rîndul cultelor și clericilor din municipiul Bacău, avînd în vedere că în Cimitirul Central din municipiul Bacău sînt înhumate persoane de toate religiile și din toate parohiile”.
Contactat telefonic de un redactor al Ziarului de Bacău, preotul paroh Ioan Epure a refuzat să dea declarații telefonice și a sugerat o întîlnire în curtea bisericii pentru alte informații. Ieri dimineață, în curtea bisericii „Sfînta Treime” au sosit un redactor și fotoreporterul Ziarului de Bacău. Lîngă ușa bisericii era deja adunată o mînă de oameni care discutau de zor. Nu ne-a fost greu să înțelegem, din tonul trist ce răzbătea pînă la noi, că erau consilierii parohiali preocupați de soarta lăcașului de cult, pentru care, aveam să aflam puțin mai tîrziu, și-au sacrificat suflet, timp și bani. În interior, preotul paroh oficia o slujbă religioasă.
Preotul Epure devine violent cînd este fotografiat fără aprobare
Am așteptat afară încheierea acesteia pentru a putea comunica în liniște. Ieșind din incintă, și dînd ochii cu alt redactor decît cel cu care vorbise la telefon, preotul Epure, purtînd la gît epitrahilul, a refuzat orice contact. „Cu dumneata nu vorbesc! Eu așteptam redactorul de la telefon. Dacă doriți, puteți discuta cu consiliul parohial care este aici, de față”. După care s-a întors către oameni. În timp ce aceștia discutau, fotoreporterul a făcut o poză. La vederea blitzului, parohul s-a enervat brusc și s-a repezit asupra fotografului, cerîndu-le oamenilor să-l ajute deoarece a fost fotografiat fără aprobarea lui. Apoi, l-a apucat de haine și i-a smuls, cu brutalitate, aparatul de fotografiat, din mînă, rupîndu-i geanta foto. Spiritele s-au încins din simplu motiv că un fotograf l-a surprins pe preotul Epure în timp ce discuta în fața bisericii cu consilierii. Greu, foarte greu, preotul a înțeles că în cazul unui aparat digital, asemenea imagini se pot șterge. Asistînd la ștergerea imaginii, parohul i-a dat fotoreporterului aparatul, după care a intrat în sfîntul lăcaș, iar noi am rămas în curte alături de consilierii parohiali.
Consiliul parohial „Sfînta Treime” nu poate renunța la biserică
Deși nu aveau habar pentru ce au fost chemați, aceștia erau apăsați și dezamăgiți de acest act al primăriei de care luaseră cunoștină încă de duminica trecută. „Nu se poate ca primăria să ne ia biserica. Pentru înmormîntări s-a ridicat capela mortură de la intrarea în cimitir. La biserică s-a muncit mult. Din 1990 încoace, ne-am străduit și am depus suflet, fiecare dintre noi, au spus oamenii supărați. Imediat după revoluție nu se putea intra înăuntru. Mizeria, molozul și gunoiele erau locatarii bisericii. Ne-am apucat să facem curățenie înăuntru, să vopsim și să punem pe picioare acest lăcaș de rugăciune. Doi ani au stat schelele în interior. Și nu a venit nimeni să ne susțină. Tot ce vedeți este rodul eforturilor noastre”, ne-au explicat oamenii, care ne-au invitat înăuntru, pentru a ne arăta pictura interioară și modul în care au aranjat sfîntul lăcaș. Amabili și înțelegători, consilierii au expus istoria bisericii din ultimii 12 ani. „Am încercat să facem din această biserică un spațiu sacru în care să poți intra cu dragoste și respect, au declarat ei. Nu se poate, chiar dacă primăria ar avea dreptate, să fim alungați din casa Domnului. Noi am pus o parte din noi la temelia bisericii”, au susținut ei.
După jumătate de ceas, preotul Epure și-a cerut scuze
După incindentul în urma căruia fotoreporterul era să-și ia adio de la aparatul de fotografiat, preotul paroh a venit să-și ceară scuze. La îmbrățișat părintește și l-a invitat în biserică. Un gest frumos, care s-ar fi putut petrece și fără incidente. Consilierii au insistat și ei să continuăm discuția în sfîntul lăcaș. Într-adevăr, rodul muncii lor este impresionat. Fresca interioară, stranele de lemn, pragul din fața catapetesmei frumos acoperit cu marmoră albă, totul este rezultatul unei munci de ani de zile, a unor oameni pentru care biserica înseamnă o parte din inima lor. „Este o biserică ortodoxă, veche de peste 120 de ani. Noi ne-am străduit, de-a lungul anilor, să facem ceva în duhul ortodoxiei noastre. Nici nu mai vorbim de cîți bani am investit pentru a o consolida și a o prezenta lumii așa cum se vede acum, au continuat consilierii.
Primăria nu poate dispune desființarea unei parohii
Un motiv în plus pentru oameni de a fi îngrijorați este ideea desființării parohiei. În actul emis de Primăria municipiului Bacău către Episcopia Romanuluii, aceasta este rugată să „desființeze parohia și să rearondeze credincioșii ortodocși la parohii alăturate, fie să stabilească un alt sediu în afara Cimitirului Central pentru parohie”. Preotul Vasile Miron, secretarul Episcopiei Romanului, a afirmat că „primăria nu poate cere desființarea unei parohii. Acest act este de competența Episcopiei și în anumite condiții: pentru ca o parohie să fie desființată trebuie să aibă probleme de ordin economic, să nu se poată descurca singură sau în cazul în care se face o rearondare a parohiilor”, a precizat preotul secretar.
Pînă cînd parohia „Sfînta Treime” va prezenta actele prin care să demonstreze că biserica este a Episcopiei și nu a Primăriei, enoriașii de la cimitir vor sta în stare de veghe. „Ne vom ruga ca Bunul Dumnezeu să lumineze mințile tuturor pentru a se lua hotărîrea cea mai înțeleaptă”, au spus consilierii, care încă mai așteptă un reprezentat al Primăriei Bacău pentru a le explica motivele deciziei. Pentru că acest lăcaș nu reprezintă pentru ei un preot, indiferent cine este și ce grad are, ci este un simbol al comuniunii unor credincioși a căror interese se învîrt în jurul Bisericii și a mîntuirii sufletești. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns