Numărul persoanelor fără adăpost în Germania a crescut cu 150% în ultimii doi ani, ajungând la 860.000, de la 335.000 din 2014. Acestea sunt datele publicate de Oficiul Federal al Muncii și Politicilor Locuințelor (Bagw), citate de Focus.de și preluate de Ziarul românesc. Bacăul pare să fie în topul „furnizorilor” de oameni ai străzii.
Conform estimărilor, persoanele fără adăpost vor fi 1,2 milioane până în 2018. Acestea includ atât persoanele fără adăpost, cât și migranții legali care nu locuiesc în centrele de primire. Potrivit Biroului Federal, motivul pentru agravarea situației de locuințe provine din faptul că chiriile au crescut și a scăzut oportunități de locuințe pentru cei care au venituri mari de unică folosință.
Bugetul pentru construirea de locuințe sociale publice în ultimii treizeci de ani s-a redus la jumătate, trecând de la 2,9 milioane în 1990 la 1,1 milioane de astăzi. La aceasta se adaugă faptul că cererea de locuințe ieftine începând din 2015 este mult sporită, de asemenea, ca urmare a sosirii a aproximativ 800 de mii de migranți înregistrați. În Germania, săracii sunt susținuți de stat cu o indemnizație lunară minimă de șomaj, cunoscută sub numele de Harz IV. Această subvenție ar trebui să garanteze un nivel minim de viață și o locuință.
Foarte mulți oameni ai străzii vin din Europa de Est, pentru că situația economică a țărilor de origine este proastă. Speră să câștige mai mult în Germania. Oliver Ongaro, asistent social la publicația „Fifty Fifty”, vândută de oameni fără adăpost, a declarat pentru Focus.de: «Mulți dintre românii fără adăpost sunt din Bacău. Aceasta este zona cea mai săracă. Chiar dacă românii cu venituri medii au puțini bani, cei din Bacău au mult mai puțin. Neavând nimic de pierdut, au venit în Germania pentru a-și căuta norocul», mai spune Ongaro.
Un vânzător al ziarului “Fifty Fifty” achiziționează ziarul cu 1,20 euro și îl vinde cu 2,40 euro.Într-o zi reușesc să vândă 5-6 exemplare. Cei mai muncitori reușesc să câștige 300 de euro într-o lună, o grămadă de bani pentru un european din Est, crede Ongaro. “Cunosc români care câștigă doar 100 de euro pe lună în țara lor”, mai susține Ongaro. Astfel, cei 200 de euro câștigați în plus în Germania îi trimit în România la familiile lor.
- sursa: Ziarul românesc.
Iulian a zis
Am fost coleg de salon la Spitalul Judetean Bacau cu un tigan din Corbasca. Din Bacioi. Om pitoresc, la fo’ 60 de ani, care atunci cand si-a dat drumul la gura si a zis ce a praduit prin Jermania, cum sunt relatiile intre praduiotori, cersetori si alte neamuri adunate de prin Bacau, inclusiv cu cutitul infipt in burta, intelegi greu ca asa ceva se intampla zi de zi. Targul duminical de la Racaciuni e locul unde politia nu calca si unde se transforma in bani praduiala – o oaza de spiritualitate pe doua roti (ca bicicletele sunt cele mai furate din Jermania), casetofoane, papuci, si ce vrea muschii nostri, in general. Oamenii strazii…
André a zis
Este adevărat. Și nu numai in Germania. Și in Olanda sunt mulți din județul Bacau.