Traian Băsescu
Traian Băsescu (n. 4 noiembrie 1951, Basarabi, azi Murfatlar, judeţul Constanţa) este un politician român, actualul preşedinte al României. Până în decembrie 2004 a fost liderul Partidului Democrat. Între 2000 şi 2004 a fost primar al Bucureştiului.
În 2004 a candidat pentru preşedinţie din partea Alianţei D.A. (PNL-PD), câştigând alegerile şi devenind preşedinte al României.
Traian Băsescu s-a născut ca fiu al ofiţerului Dumitru Băsescu, fost muncitor, recrutat de Partidul Comunist Român pentru cariera militară. Conform declaraţiei senatorului Sergiu Nicolaescu, Dumitru Băsescu a fost la Sibiu coleg de şcoală militară cu Victor Stănculescu şi Vasile Milea, avansaţi în timpul regimului comunist la gradul de general, cu funcţii cheie în guvernul Constantin Dăscălescu. Dumitru Băsescu a decedat în anul 2002. Soţia acestuia, Elena Băsescu, este născută în 1928.
Traian Băsescu a absolvit în anul 1976 Institutul de Marină Mircea cel Batrân din Constanţa, Facultatea de Navigaţie, Secţia Comercială.
În anul 1995 a absolvit cursurile avansate în Industria Transportului Maritim ale Academiei Norvegiene, ca bursier al acestui stat.
Activitate politică şi profesională
Între 1981-1987 a fost comandant de navă în cadrul flotei comerciale a RSR. Începând cu 1987 a făcut parte din reprezentanţa Navrom la Anvers. În anul 1989 a devenit director general al Inspectoratului pentru Navigaţie Civilă în cadrul Ministerului Transporturilor, în cabinetul Dăscălescu, funcţie pe care a îndeplinit-o până la Revoluţia din 22 Decembrie 1989.
A fost membru al Partidul Comunist Român. După căderea comunismului a declarat că s-a înscris în PCR doar pentru a putea face carieră în marina comercială.
În primul guvern de după Decembrie 1989, Guvernul Petre Roman, a ocupat funcţia de subsecretar de stat în Ministerul Transporturilor.
La sfârşitul anului 2004, după alegerile parlamentare, Traian Băsescu l-a numit pe Călin Popescu Tăriceanu prim-ministrul României, după ce a fost constituită majoritatea parlamentară, prin cooptarea Partidului Conservator la guvernare. La câteva luni după instalarea guvernului Tăriceanu, preşedintele Băsescu, datorită majorităţii fragile a coaliţiei în parlament, i-a cerut premierului Tăriceanu să demisioneze în vederea provocării alegerilor parlamentare anticipate pentru a se putea forma o majoritate confortabilă, necesară trecerii proiectelor de lege pentru aderarea în Uniunea Europeană. Deşi iniţial premierul acceptă un astfel de plan, la scurt timp hotăreşte şi declară că o astfel de decizie ar conduce la o instabilitate administrativo-politică indezirabilă în contextul aderării la UE. În aceste condiţii apar primele disensiuni în interiorul coaliţiei guvernamentale formată din Alianţa D.A., PC şi UDMR. Se formează două tabere, una care susţine acţiunile preşedintelui, iar alta care acuză din ce în ce mai puternic implicarea preşedintelui în viaţa politică şi în activitatea guvernului dincolo de limitele impuse funcţiei de Constituţia României.
Din dorinţa de a fi un preşedinte jucător, Traian Băsescu a acţionat în diverse moduri care au stârnit nemulţumiri în rândul clasei politice, mai puţin în rândurile partidului condus până la funcţia de preşedinte de Traian Băsescu, PD.
Din acelaşi motiv, a fost dificilă şi colaborarea preşedintelui Traian Băsescu cu premierul Călin Popescu-Tăriceanu.
La finalul anului 2008, dupa alegerile parlamentare, Traian Basescu l-a numit pe Emil Boc prim-ministrul României, după ce a fost contituită majoritatea parlamentară, prin constituirea majoritătii între PD-L si PSD în semnării „Parteneriatului pentru România”.
Pe data de 2 octombrie 2009, Traian Basescu l-a remaniat din functia de ministru pe Dan Nica, cea ce a dus la demisia în bloc a tuturor membrilor guvernului desemnati de PSD.
În urma demiterii Guvernului Boc de către parlament prin motiune de cenzură pe 13 octombrie, Traian Băsescu la desemnat pe Lucian Croitoru în functia de prim-ministru.
Pe data de 6 noiembrie 2009, Traian Băsescu, l-a desemnat pentru functia de prim-ministru pe Liviu Negoiţă, după ce Parlamentul nu a validat guvernul format de Lucian Croitoru.
Pe data de 18 ianuarie 2007 PSD a iniţiat o acţiune pentru suspendarea preşedintelui Băsescu, pentru încălcări ale Constituţiei. În avizul din 17 aprilie, Curtea Constituţională s-a exprimat împotriva suspendării, argumentând că faptele incriminate nu au încălcat
Cu toate acestea, în şedinţa comună din 19 aprilie 2007 Parlamentul a votat pentru suspendarea lui Băsescu, cu 322 voturi pentru, 108 împotrivă, şi 10 abţineri. Suspendarea a devenit efectivă în 20 aprilie 2007, după ce Curtea Constituţională a luat act de decizia Parlamentului României.
Ca urmare a Referendumului din 19 mai 2007 suspendarea Preşedintelui a încetat, acesta fiind reconfirmat cu un scor de 74,48% cei prezenti la vot (conform rezultatelor oficiale furnizate de Biroul Electoral Central).
Prezenta la referendumul pentru demiterea presedintelului României a fost de aproximativ 25%.
AMOS NEWS
Adevarul despre revolutie se cunoaste,numai nu se recunoaste. Ceausescu a fost omorat de insusi oamenii lui care conduc tara in momentul asta. Mult ii mai ia lu fosila de Iliescu sa mai moara,sa-l ia dracu odata pentru ce a facut din tara asta. La cat is de prosti romanii,daca ar candida si la mandatul asta,tot pe Iliescu l-ar alege. Toti cei din poza de mai sus merita asasinati. Au mancat rahat cu tonele inainte de alegeri,nimic nu s-a facut. Iese iar base…romanii isi merita soarta