După o săptămînă năucitoare, în care acțiunile Societății de Investiții Financiare Moldova au coborît pînă la 1.850 de lei/acțiune, ieri a fost o zi fastă. Fostul FPP II a dat semne de revenire, ajungînd pînă la 2.250 de lei/acțiune. Mai mult, pragul minim s-a oprit la 2.150 de lei. Aceste acțiuni au fost din nou printre cele mai căutate. Volumul tranzacțiilor nu a depășit însă un milion de acțiuni. Vîrful a fost atins marți, cînd s-au transferat nu mai puțin de 3.210.136 de acțiuni. Deși prețurile au fost ceva mai mici, valoarea totală a tranzacțiilor cu titluri SIF 2 a fost de aproape 6,55 miliarde de lei, cea mai mare din ședința bursieră respectivă.
SIF Moldova nu este însă un caz singular. Toate acțiunile lichide jucate în ringul bursier – celelalte patru SIF-uri, Banca Transilvania, SNP Petrom, Antibiotice Iași, Sicomed București – a avut o traiectorie asemănătoare, pierzînd procente importante în prețurile de tranzacționare. Doar Banca Română de Dezvoltare a rezistat căderii. Brokerii spun clar că sfîrșitul de an nu ar fi justificat în nici un caz această cădere și nu existe nici nici alte cauze legate de emitenți sau de piață.
Evoluția Bursei din ultima vreme este considerată de analiștii de profil ca fiind un exemplu clasic de manipulare a prețurilor în scopuri speculative. Jocul este relativ simplu. Deținătorii care au avut portofolii consistente au aruncat pe piață cantități mari de acțiuni la vînzare, făcînd presiuni asupra prețurilor în sens descendent. Cum nu toți au nervii tari în jocul bursier, o parte din deținători – chiar din cei cu vechime și cu cantități mari de acțiuni în portofoliu – au intrat în panică și au vîndut pe trendul descendent. Cînd s-a ajuns la un anume punct, primii investitori au început să cumpere din nou masiv, dar la prețuri inferioare celor la care au vîndut inițial. Ca urmare a creșterii presiunii la cumpărare, prețurile acțiunilor și-au revenit, dar cine a avut interes și-a făcut stocul de acțiuni dorit. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns