Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) s-a raliat unei inițiative derulate la nivel european, astfel încât în fiecare zi de marți, 13, organizează în municipiul București și în județele țării „Ziua informării preventive”.
Desfășurate sub sloganul „Preveniți ghinionul”, având ca logo pisica neagră, activitățile informativ-educative ce vor avea loc cu această ocazie, cu sprijinul E.ON România, urmăresc conștientizarea cetățenilor asupra pericolelor la care se pot expune în cazul nerespectării măsurilor și regulilor de comportare specifice tipurilor de situații de urgență. În acest context, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Maior Constantin Ene” al județului Bacău (ISUJ) va organiza astăzi Ziua Porților Deschise. „Copiii din mai multe unități de învățământ își vor îmbogăți cunoștințele cu foarte multe informații – spune lt. Andrei Grecu, ofițer de relații publice la ISUJ Bacău, atât despre tipurile de risc identificate pe teritoriul județului Bacău, cunoașterea modului de apelare 112, cunoașterea și exersarea modului de comportare în cazul producerii unor situații de urgență: incendiu, cutremur, inundație, elemente de muniții neexplodate din timpul conflictelor militare, cât și despre tehnica de intervenție din dotarea inspectoratului, aceștia participând și la exerciții demonstrative de stingere a unui incendiu și de salvare a unei victime aflată la înălțime. De asemenea, în vederea asigurării unei abordări uniforme și eficiente, la nivelul autorităților publice locale și a serviciilor voluntare pentru situații de urgență se vor organiza și desfășura acțiuni locale de informare preventivă, în vederea diseminării informațiilor preventive la cât mai multe persoane (adulți, tineri, copii) și exerciții demonstrative pentru membrii comunităților locale”.
În zonele cu afluență mare de persoane din municipiile Bacău, Onești și Moinești, personal din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Maior Constantin Ene” al județului Bacău va distribui cetățenilor flyere și pliante ale căror logo este „Preveniți ghinionul! – marți 13 mai 2014” și „O vacanța în siguranță!”. Totodată, la Școala de Arte și Meserii din municipiul Bacău se vor organiza concursuri a căror temă va fi „Scapă de coșmarul intoxicațiilor de gaze!”. Cu această ocazie, E.ON România va oferi, cu titlu gratuit ca premii ale acestor concursuri, cinci detectoare autonome de fum.
Conform statisticilor, anual, în România sunt înregistrate peste 5.500 incendii la locuințe. Pe lângă pagubele imense, acestea produc și aproape 700 victime. Cele mai frecvente cauze de incendiu la locuințe sunt coșul de fum defect sau necurățat – 31%, instalații electrice defecte sau improvizate – 21%, fumatul și focul deschis -14% și mijloacele de încălzire – 13%.
Lasă un răspuns