– ameninţat de unul dintre cei mai temuţi interlopi, prim-procurorul Felix Bănilă a cerut protecţie, după ce a aflat că acesta a fost eliberat din „greşeală” la București u Bănilă nu crede că eliberarea interlopului a fost o simplă eroare
Cătălina CHIFU
Cu o săptămână înainte de a fi eliberat din arest, din gafa colosală a unor poliţişti din Bucureşti, interlopul Adrian Marin Botez, zis „Ţâţă”, condamnat în dosarul „Bariera”, i-a trimis o scrisoare de ameninţare prim-procurorului de la Parchetul Tribunalului Bacău, Felix Bănilă, cel care s-a ocupat de ancheta în acest dosar.
„E adevărat că am primit o scrisoare de la Adrian Botez, scrisă din penitenciar, care are trecută pe plic data expedierii 24 iunie şi îmi este adresată mie personal – ne-a declarat Felix Bănilă. A ajuns la noi pe 27 iunie, iar eu am primit-o pe 30 iunie. Iniţial nu i-am dat importanţă, mai ales că am mai avut astfel de scrisori de-a lungul timpului, cred că vreo șapte sau opt în ultimii şase ani. Apoi, la prima vedere, nu pare o scrisoare de ameninţare, ci una laudativă, de apreciere, cu excepţia ultimei fraze, în care Botez scrie că are ferma convingere că ne vom reîntâlni.”
Pe 30 iunie, Adrian Botez a fost condamnat definitiv la 12 ani de închisoare pentru fapte extrem de grave, alături de alţi şapte inculpaţi. În februarie 2011, aceştia au încercat să-l omoare pe Dumitru „Puiu” Mironescu în zona barierei de la calea ferată de la Lilieci – Hemeiuşi. Interlopii l-au blocat în trafic pe Mironescu şi l-au bătut crunt cu bâte şi răngi, bănuind că acesta ar fi stat în spatele asasinării lui Gheorghiţă Mararu, care a fost împuşcat în noiembrie 2010 într-o cafenea din Piatra Neamț.
Adrian Botez a fost arestat preventiv în lipsă pe 9 mai 2011. Timp de trei ani poliţiştii nu au reuşit să dea de el. De-abia pe 20 mai 2014, Botez a fost prins într-o cafenea din centrul Bucureştiului. Nimeni nu ştie sigur unde a stat ascuns. Unii spun că a fost plecat în străinătate, dar cei mai mulţi cred că interlopul a stat fără nicio grijă în Capitală.
În acest context, „gafa” poliţiştilor care l-au eliberat ridică şi mai multe semne de întrebare. „Pe 30 iunie s-a judecat ultima cale de atac la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – spune Felix Bănilă. Au fost respinse recursurile declarate de Parchet şi de inculpaţi, iar în sentinţă se menţionează că se deduce din pedeapsa aplicată perioada de arest preventiv. Ultimul trecut era «Ţâţă», care a stat în arest între 20 mai şi 30 iunie 2014.” Se pare că agenţii n-au citit cu atenţie adresa primită de la instanţă, data de 30 iunie i-a zăpăcit şi au crezut că trebuie eliberat. Adrian Botez este dat acum în urmărire generală, iar poliţiştii care i-au dat drumul sunt cercetaţi de parchet.
Prim-procurorul Felix Bănilă nu crede, însă, că la mijloc este o greşeală. Ştirea despre eliberarea lui Adrian Botez, la câteva zile după primirea scrisorii de ameninţare, l-a pus pe gânduri pe Bănilă, care a decis să-şi ia măsuri de precauţie, aşa cum a făcut şi în perioada când a instrumentat dosarul „Bariera”. „Nu cred că este vorba de o greşeală, refuz să cred asta pentru că vorbim de Botez – spune Felix Bănilă. Cum să înţelegi greşit?! Vorbim de Poliţia Capitalei! O astfel de situaţie se verifică de mai multe persoane. Pe 1 iulie, când am aflat că a fost eliberat, mi-am reinstaurat protecţia. Am mai cerut protecţie în perioada 2011-2012 când lucram la această cauză. Atunci nu am fost ameninţat, dar au fost mai multe lucruri care m-au pus pe gânduri. Aflasem că inculpaţii şi apropiaţi de-ai lor, care îi voiau în libertate, se interesau de programul meu şi al familiei mele, începuseră să-mi cunoască tabieturile.”
Fragmente din scrisoare
„Deşi mă consider în continuare nevinovat, cred că după atâţia ani înţeleg demersul Dvs profesional, precum şi raţiunile ce l-au generat. Vă spun sincer că iniţial am crezut că aveţi de tranşat o chestiune personală cu mine şi m-am simţit persecutat.
(…) Sper din toată inima că nu ne vom mai întâlni niciodată în poziţia antagonică de acuzator-inculpat, dar sunt ferm convins că ne vom reîntâlni în poziţia confortabilă a două persoane deopotrivă onorabile.
Cu stimă, Adrian Marin Botez”
Lasă un răspuns