• la evenimentul religios din comuna Poduri, alături de soborul de preoți în frunte cu Prea Sfințitul Ioachim Băcăuanul, s-au aflat deputatul Valeriu Gheorghe și Ioan Chiriac, vicepreședintele Consiliului Județean Bacău
Cîteva mii de credincioși ortodocși din zona Poduri, Bucești, Turluianu și Buleni au fost prezente, ieri dimineață, la sfințirea bisericii din satul Buleni, comuna. Poduri, din apropiere de Moinești. Oamenii au început să apară de la primele ore ale dimineții. Ca să fie prezenți la sfințire, unii dintre ei au mers pe jos kilometri întregi. Erau toți prinși de febra pregătirilor pentru „unul dintre cele mai importante evenimente din acest cătun și una dintre cele mai importante construcții care s-a făcut în satul acesta”, după cum a spus Prea Sfințitul Arhiereu-vicar Ioachim Băcăuanul.
Sărbătoarea Pogorîrii Sfîntului Duh a fost cu adevărat un moment pe care nimeni dintre cei ce locuiesc în satul Buleni și împrejurimi nu-l va uita. Sfîntul lăcaș, înălțat într-o comunitate ce numără 47 de familii, poartă hramul „Nașterea Maicii Domnului” și este prima biserica tîrnosită vreodată în aceste locuri uitate parcă de timp. „Temelia bisericii s-a pus în anul 1997. Prinicipalul creștin care ne-a ajutat a fost Ion Dobrovăț, la care se mai adaugă cu cinste famiile Cristea Iordache, Neculcea Ion, Pruteanu Vasile și credincioșii din zonă. Ne-am bucurat și de ajutorul primarului Ion Dobrovăț, care este unul dintre ctitorii acestei biserici”, ne-a declarat preotul paroh Ștefan Pîrjol.
Bucuria creștinilor din satul Buleni a fost cu atît mai mare, cu cît pentru a ajunge la o slujbă religioasă erau nevoiți înainte să parcurgă kilometri buni pentru a se bucura de sfînta comuniune. „Este un lucru frumos și bun. Pînă acum mergeam trei-patru kilometri pe jos pînă la cea mai apropiată biserică, situată după deal. Nu conta că era vară sau iarnă. Oamenii plecau cu fiecare sărbătoare la slujbă. De acum însă, avem propria noastră biserică. Nu ne mai dorim decît să fie tras cablul de telefon și să fie reparat drumul, și avem cam tot ce ne trebuie”, ne-a declarat Ioan Pruteanu, unul dintre oamenii din Buleni.
Slujba de sfințire a sfîntului lăcaș a fost oficiată de Prea Sfințitul Ioachim Băcăuanul, arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului, înconjurat de un sobor de preoți. Alături de Prea Sfinția Sa, între cei prezenți s-au aflat deputatul liberal Valeriu Gheorghe, Ioan Chiriac, vicepreședintele Consiliului Județean Bacău, primarul comunei Poduri, precum personalități din lumea socială și economică a zonei Moineștiului.
După ce a vorbit celor prezenți despre semnificația sărbătorii Sfîntului Duh, zi în care s-a întemeiat Biserica lui Hristos, ierarhul de la Roman a sfințit crengile de tei aduse ca simbol al limbilor de foc pogorîte la Cincizecime asupra sfinților Apostoli. La finalul slujbei, la rugămintea protopopului Todeancă, preotul paroh Ștefan Pîrjol a primit distincția de iconom-stravrofor, cea mai înaltă distincție ce se poate acorda unui preot de mir. Tîrnosirea bisericii de la Buleni s-a încheiat cu o agapă organizată la Centrul de Cultură Rosetti – Tescanu din Tescani. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns