• cu toate că reprezentanții Casei de Asigurări au cerut rectificarea pentru sectoarele care au rămas fără bani, Ministerul de Finanțe a decis ca fondurile să fie folosite la plata datoriilor spitalelor
Că sumele colectate din plata asigurărilor de sănătate sînt la cheremul Ministerului de Finanțe încă de la apariția Casei de Sănătate nu mai este un secret pentru nici unul dintre contribuabilii la acest fond. Că ele sînt repartizate tot la indicația Ministerului de Finanțe o demonstrează și ultimele decizii luate în legătură cu rectificarea bugetară din sănătate. Dacă la nivel național, casele de asigurări au cerut 12.000 de miliarde de lei rectificare totală pînă la sfîrșitul anului, aprobarea nu a fost dată deocamdată decît pentru o tranșă de 500 de miliarde. „Inițial s-a stabilit că acești bani sînt destinați programului SIDA, care a rămas aproape fără bani, policlinicilor, medicamentelor compensate și gratuite și Ambulanței. O recomandare recentă trimisă de Ministerul de Finanțe a schimbat total destinația banilor. Deși nu am aflat încă de ce sumă va beneficia Bacăul, știm că banii trebuie să stingă datoriile la utilități ale spitalelor”, ne-a declarat Oana Chelaru, directorul Casei Asigurărilor de Sănătate(CAS). Schimbarea la 180 de grade a destinației primei rectificări îi surprinde pe reprezentanții CAS, cu attî mai mult, cu cît există sectoare în sănătate total descoperite. „De luna viitoare nu mai avem bani pentru plata rezidenților și nici pentru proteze. Și la celelalte sectoare mai avem nevoie de bani, dar acolo problemele ar putea apărea abia din luna octombrie”, a mai adăugat directoarea CAS.
Obișnuite să li se șteargă datoriile dintr-un an la începutul celui următor, adminsitrațiile spitalelor sînt și ele uimite de mîna care li s-a întins mai devreme cu șase luni. Cu toate acestea, rectificarea care urmează să apară stinge doar o mică parte din creanțe. Din cele 55 de miliarde de lei pe care le înregistrează în acest moment cele opt spitale din județ ca datorii totale, doar opt miliarde sînt reprezentate de cele la utilități. Singurele spitale din județul Bacău asupra cărora mila Ministerului de Finanțe nu va avea nici un efect sînt spitalele din Moinești și Buhuși. Acestea sînt singurele unități medicale care pînă la această oră nu au datorii către regiile de apă, curent și gaz, așa că, pînă la sfîrșitul anului trebuie să fie la fel de buni platnici întrucît au „ratat” rectificarea specială pentru datornici. În topul datoriilor la utilități se află Spitalul Județean și cel din Onești, cu 3,8 miliarde și respectiv 2,6 miliarde de lei. La distanță mare se situează în ordine spitalele din Comănești, Podu Turcului și Tîrgu Ocna, cu datorii la utilități între 950 și 237 de milioane de lei. Cea mai mică datorie la utilități o are de plătit spitalul TBC ale cărui facturi restante se ridică la 78 de milioane. Datoria cea mai importantă a spitalelor băcăuane rămîne cea la medicamente. Numai pînă în luna iulie ele au înregistrat datorii la furnizorii de produse farmaceutice în valoare de 35 de miliarde. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns