Bacău, 16 septembrie 2013, primele ore ale dimineții. Cocheți, puțin somnoroși, puțin speriați, dar și puțin curioși de ceea ce va să fie, în curți generoase de școli primare și gimnaziale bobocei de clasa I se țin strâns de mâinile mamei, ale tatălui ori ale bunicilor, în timp ce, alături, printre copii de clasa a V-a entuziasmați de revederea colegilor, părinți îngrijorați dezbat de zor trecerea micuților într-o altă etapă, „oare cum o fi diriginta, am auzit că…”, „o să fie bine, o să vedeți”, „ehe, greul abia începe”.
Mădălina ROTARU
Liviu MAFTEI
Florin CRĂCIUN
Învățători și diriginți își caută din ochi elevii, încercând să facă față avalanșelor de abordări, întrebări, destăinuri ale părinților. De sus privită, adunarea din curtea școlii e o mare de flori grăitoare. Freamătul e întrerupt, la Școala nr. 2, de Imnul României, „Deșteaptă-te, române”, de după porțile Școlii „Al. I. Cuza” se aude finalul slujbei religioase, din curtea Școlii nr. 10 răzbat puternice aplauze după cuvântările conducerii, toate unitățile școlare sunt mări de flori și de emoție. Liceenii, și ei, sunt fericiți de revedere. Cei de ani mai mari se îmbrățișează de zor, vorbesc tare, râd zgomotos în așteptarea deschiderii oficiale a noului an școlar.
Cei de clasa a IX-a sunt puțin dezorientați, fac cunoștință între ei, se interesează de „profi” de la colegii de an superior. Cei din urmă le spun de „profu’ ăla” că-i „fain”, de celălat că-i cam „nasol”, unii dintre ei se gândesc cu regret că-i ultimul an și vorbesc (deja!) cu îngrijorare de Bac. Elevii unei clase de-a IX-a de la Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu”, anticipând emoțiile specifice gândului unui nou început, s-au căutat unii pe alții pe rețelele de socializare încă de dinainte, s-au întâlnit și s-au cunoscut, astfel că pe 16 septembrie deja erau uniți într-o parte, o clasă de prieteni. Pentru toți, indiferent de clasă bucuria începerii noului an școlar se vede, de dinafară, ca fiind reală, dincolo de teze, ascultări și note, anii de cșoală însemnând, de bună seamă, și altceva, performanțe, prietenii și mici mari nebunii specifice, amintiri grozave pentru viitor.
Străzile orașului freamătă și ele. Cât cuprinzi cu ochii, părinți agitați, elevi zgomotoși. În drum spre școală, o fetiță de clasa a II-a sau a III-a îi explică cu înflăcărare colegului ei de la clasa alăturată că va fi cu siguranță aleasă șefa clasei. „Am vorbit deja cu colegii și cei mai mulți dintre ei au spus că mă votează!”.
Preasfințitul Ioachim Băcăuanul a binecuvântat începutul de an școlar la Colegiul „Mihai Eminescu”
Profesorii și elevii Colegiului „Mihai Eminescu” din Bacău au avut ca oaspete de seamă, la începutul noului an școlar, pe ierarhul locului, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Acesta, însoțit de un sobor de nouă preoți, a susținut o slujbă religioasă, coborând printre tineri și binecuvântându-i cu aghiazmă și vorbe pline de blândețe. „Să nu uităm că școala românească s-a născut în tinda Bisericii – a subliniat, în discursul său, PS Ioachim – iar legătura dintre Biserică și Școală trebuie să fie un element de bază în formarea tinerilor, mai ales în contextul acestei societăți”. Ca semn al vizitei sale, Preasfințitul episcop Ioachim a dăruit Colegiului „Mihai Eminescu”, prin directorul acestuia, prof. Constantina Hulea, o icoană a Sfinților Împărați Constantin și Elena, totodată prezentându-l audienței pe noul profesor de religie, preotul Iustinian Cimpoieru.
Colegiul „George Apostu”, spectacol la Ateneu
Cu brațele pline de flori, elevii și cadrele didactice de la Colegiul Național de Artă „George Apostu” au început noul an școlar printr-o festivitate aparte, un spectacol în sine jucat la Sala Ateneu. După cuvântarea emoționantă a directorului instituției, profesor Daniela Bîrzu, preotul Ioan Pleșcău a binecuvântat mulțimea, pentru ca debutul propriu-zis al anului școlar să fie dat de copiii de la Colegiu prin momente artistice deosebite, cântec, dans, mișcare, talent. Aplauze și… mult succes!
Şi deţinuţii au început şcoala
Ziua de luni a însemnat şi prima zi de şcoală pentru peste 100 de persoane private de libertate aflate Penitenciarul de Minori şi Tineri Bacău. Deschiderea oficială a avut loc la ora 10.30, în prezenţa conducerii penitenciarului şi a celor 18 cadre didactice care predau la Şcoala nr. 22, aflată în incinta unităţii de detenţie. Elevii (minori, tineri şi femei) au format nouă clase, dintre care patru clase I-IV („A doua şansă”) şi cinci clase de gimnaziu. Structura anului şcolar, documentele şcolare, precum şi metodologia organizării examenelor de absolvire a cursurilor de şcolarizare şi profesionalizare sunt identice cu cele din şcolile aparţinând sistemului naţional de învăţământ.
Lasă un răspuns