„Primăria Municipiului Bacău a notificat S.C. SOMA S.R.L., operatorul de salubrizare din municipiului Bacău, asupra faptului că va avea aplicate penalități contractuale din contravaloarea serviciilor prestate, urmând ca sumele rezultate să fie reținute din facturile emise pentru pentru lunile iulie și august 2018”, anunță Primăria Bacău într-un comunicat de presă. Decizia vine ca urmare a notificărilor cetățenilor și a mai multor controale efectuate în municipiu. „Au fost verificate punctele publice de colectare deșeuri din diferite zone ale municipiului și s-a constatat că, la majoritatea dintre acestea, operatorul S.C. SOMA S.R.L. nu a respectat graficul de ridicare a deșeurilor, iar punctele nu au fost igienizate și dezinfectate corespunzător, în urma operațiunilor de colectare. De asemenea s-a constatat că punctele de colectare deșeuri nu sunt în totalitate dotate cu recipiente pentru depozitarea selectivă a deșeurilor, iar țarcurile pentru acestea nu sunt închise și reparate”, se mai arată în comunicatul de presă.
„Oamenii aruncă haotic”
Contactat telefonic, Narcis Doru, reprezentant al SOMA Bacău, a declarat că „deocamdată nu am văzut procesul verbal de sancționare. Am văzut și eu comunicatul de presă. Dar, trebuie menționat că Primăria Bacău nu mai este administratorul gropii de gunoi. Noul operator nu mai acceptă decât deșeuri biodegradabile, nu anvelope, nu saltele, nu resturi de materiale de construcții, nu internite, nu resturi de la mașini sau iarba tăiată. Ce se întâmplă? În momentul în care eu nu ridic aceste deșeuri, cetățeanul, seara la ora 18, iese la platforma publică și le lasă acolo. Eu ce pot face cu ele?”, declară oficialul.
Cele mai multe probleme apar în Șerbănești și CFR, dar se strâng deșeuri și după service-urile auto sau spălătorii, care nu trebuie să aducă resturi la ghena publică.
„De la 5000 de tone cât colectam până acum, acum colectez 8.000. Vă dați seama de volumul de lucru? Contractul mă obligă să iau zilnic din centru și la trei zile în rest. Dar nu se poate aștepta atât. Și oamenii trebuie să fie mai conștiincioși. Nu mai spun de alte probleme. În loc să ajungă mașinile la rampă într-o oră, stau și câte trei în trafic”, mai spune Narcis Doru.
Primăria amenință cu rezilierea contractului
Chiar dacă a fost informată de toate aceste neajunsuri, primăria anunță că va lua „toate măsurile legale pentru intrarea în normalitate a acestui serviciu, mergând inclusiv până la rezilierea contractului dacă va fi necesar. Băcăuanii nu pot fi bătăia de joc a unui operator de salubritate, oricare ar fi acesta”. Controlul era previzibil, viceprimarul Dragoș Ștefan anunțând încă din 4 august, pe pagina sa de Facebook că va vizita „toate platformele pentru deșeuri și voi lua măsurile necesare pentru a remedia problemele. Rog cetățenii să mă contacteze pentru a-mi prezenta astfel de situații”.
Contractul cu societatea SOMA este valabil până în 2025.
Neagu fanica a zis
De Ce Nu face primarie a face firma de salubritate prin fonduri europene si ese mai eftin si suta la Suta profit
George a zis
Are dreptate reprezentantul SOMA. Nesimtiti ca in Bacau rar gasesti! Sa vedeti prin zona de sud a orasului ce este aruncat la gunoi! Dar si pe langa punctele de colectare cum sunt aruncate pungi cu gunoi menajer, printre blocuri etc. Responsabilitatea Primariei apare pe undeva? Amendarea acelor nesimtiti in sarcina cui cade?
Vasile a zis
Aici sunt mai multe probleme, prima e ghertoiul bacauan, analfabet si arogant care chiar daca i-ai pune tomberonul in fata blocului, el tot pe jos le arunca, de obicei il gasiti toata ziua in maieu si slapi tolanit pe canapele de la mall mirosind a transpiratie acoperita cu parfum contrafacut de firma luat de la baieti, mai avem minoritatea tuciurie care sunt certati cu orice urma de educatie si bun simt, distrugerea bunurilor publice fiind pentru aceste triburi preistorice un scop in viata, ii puteti identifica usor dupa mormanele de gunoaie care ii inconjoara si cainii maidanezi aferenti. Mai exista o parte civilizata care ar dori sa faca treaba cum trebuie dar datorita incompetentilor din primarie nu are cum, ce fel de groapa de gunoi e aia care accepta doar deseuri biodegradabile, e groapa de gunoi sau ce e? Daca omul are de aruncat o canapea sau anvelope, unde sa le duca? Sa le dea foc in spatele blocului? Cum sa nu fie pline toate paraiele de moloz si gunoaie cand statul nu iti pune la dispozitie nimic, prima data fa-ti treaba ca primarie si dupa accea vii si emiti pretentii, ar trebui in mod normal sa fie o ramura a societatii de salubritate sau amenajate anumite locuri in care sa poti preda gratuit obiectele de care nu mai ai nevoie, cei care isi renoveaza locuinta unde sa duca molozul daca la groapa de gunoi nu il primeste? Il ia si il arunca pe marginea campurilor si in rauri. Daca tunzi iarba in fata blocului sau toaletezi copacii, ce faci cu vegetatia? O duci in beci? O faci morman langa bloc si o lasi sa putrezeasca? Nu e statul primul care te obliga sa incalci legea, neoferindu-ti alternativa de a o respecta? Mai sunt bisnitarii care cara moloz si alte lucruri dar aia le arunca pe unde apuca, nicidecum intr-un mediu organizat, multe deseuri mai pot fi refolosite dar iti trebuie cap si minte, din pacate prin institutiile statului gasim doar cap, mintea e la altii.
Raul a zis
Corect Vasile! Veniți cei de la Primarie sa vedeți focarul de infecție din spatele blocului 9 Mai 80! E groaznic! Si sunt deșeuri menajere, nu cauciucuri sau moloz. Dar la Soma sunt niste nesimtiti , ca si la Primarie.
Ionica a zis
Sa fim seriosi…..pe langa lipsa de civilizatie mai trebuie pregatit terenul pentru Romprest….