• specialiștii consideră că municipalitatea băcăuană întîmpină greutăți în a înapoia ceea ce a împrumutat prin obligațiuni
Primăria Bacău începe să returneze împrumutul făcut prin emisiunea de obligațiuni din toamna anului trecut. Banca Comecială Română va demara pe 22 mai plata primului cupon și a dobînzii aferente acestuia. Valoarea nominală a unei obligațiuni a fost de 1 milion de lei. Acum se plătește prima rată din împrumut, adică 200.000 de lei, la care se adaugă dobînda. Cum n-au intervenit factori care să impună modificarea acesteia, valoarea ei a rămas 23% pe an, deci pentru cele 156 de zile care au trecut, fiecare deținător al obligațiunilor va primi în jur de 100.000 de lei/obligațiune. Cei care au cumpărat obligațiuni ale municipalități băcăuane pot să-și ridice banii în pînă pe 30 mai.
Primăria cheltuiește mai mult decît încasează
După ce anul trecut a apelat la un împrumut public în valoare de un milion de dolari prin lansarea unei emisii de obligațiuni municipale, Primăria Bacău a intrat în atenția societăților de rating. Prima care a lansat pe piața românească un serviciu de rating – Credit Rating Datorii Municipale (CRDM) – este societatea de consultanță de plasament în valori mobiliare Bucharest Equity Research Group-Agenția de rating BERG. Rolul serviciului de rating CRDM este acela de a evalua probabilitatea riscului de neplată sau de întîrziere a plății obligațiunilor emise de orașele din România. Metodologia de acordare a unui rating ține cont atît de riscul financiar, cît și de riscul economic pe care îl prezintă municipalitatea. Ratingul este bazat pe informațiile publice ale autorităților locale, indicatorii relevanți ai componentei financiare fiind obținuți pe baza analizei conturilor de execuție bugetară, anexate la prospectele de ofertă publică de valori mobiliare, precum și prin analiza datelor financiare ale angajatorilor locali semnificativi din baza Ministerului Finanțelor Publice, inclusiv a restanțelor către bugetele locale. Componenta economică a ratingului cuprinde analiza datelor social-demografice cum ar fi îmbătrînirea populației, venituri salariale, educație sau șomaj, analiza dinamicii acestora, precum și analiza stabilității și structurii politice a administrației locale și a capacității acesteia de a spori ponderea veniturilor proprii în total venituri. În urma rezultatelor, municipiul Bacău a fost catalogat cu un rating – – B^, alături de municipiile Cluj Napoca, Tîrgu Mureș. Sebeș și Alba. Cu – – 2B, orașul Predeal a obținut cel mai mare rating datorită procentului mare al veniturilor curente în venituri totale, precum și faptului că veniturile obținute de la bugetul de stat sînt în scădere în timp ce veniturile totale sînt în creștere reală. Cel mai mic rating dintre orașele abalizate, – – 2C, a fost obținut de Zalău, deoarece o mare parte din veniturile municipalității sînt venite de la bugetul de stat, iar în acest fel este pusă sub semnul întrebării capacitatea municipiului de a deveni independent financiar.
Ratingul scăzut acordat de Agenția BERG nu reprezintă chiar o supriză pentru muncipalitatea băcăuană. Cheltuielile pe care le are acum Primăria Bacău sînt destul de mari în raport cu veniturile curente. Este și motivul pentru care, din necesitatea de a aduce cît mai rapid bani la buget, Direcția de Taxe și Impozite Locale a demarat în aceste zile o amplă acțiune de recuperare de debitelor restante pe care o bună parte din marii agenți economici din municipiu le au de achitat în contul taxelor și impozitelor locale. Viceprimarul Dragoș Benea nu cunoaștea, pînă ieri, rezultatul acestei analize realizate de Agenția de rating BERG. „Nu vreau să pun la îndoială buna credință a agenției care a făcut această evaluare, însă atunci cînd sînt acordate aceste ratinguri trebuie consultate și niște date puse la dispoziție de cel care este evaluat. Am primit în urmă cu cîtva timp o ofertă din partea unei astfel de agenții de evaluare, însă, pînă acum, nu a solicitat nimeni mai multe informații în acest sens”, ne-a declarat ieri viceprimarul Benea. În opinia sa, capacitatea municipalității băcăuane de a înapoia împrumutul contractat anul trecut în urma emiterii de obligațiuni nu poate fi pus la îndoială. „35 de miliarde de lei înseamnă mai puțin de 10% din bugetul local. Dacă ar fi necesar am putea înapoia acest împrumut chiar și în primul semestru al anului viitor”, a mai dat asigurări Dragoș Benea. (E. SOLOMON, G. PASCU)
Lasă un răspuns